Három év börtön HIV miatt Ugandában

Egy 64 éves HIV fertőzött nővér vigyázatlanul adott be egy intravénás injekciót egy kétéves gyereknek. Fennállt a HIV fertőzés veszélye, de a gyerek szerencsére megúszta. A nővért mégis hároméves börtönre ítélte a bíróság bűnös hanyagság miatt Ugandában.

Hatalmas érdeklődés kísérte a pert Ugandában ahol nemrég még minden harmadik ember HIV fertőzött volt. Az évek óta tartó intenzív kampány segítségével sikerült 10% alá szorítani a HIV fertőzöttek arányát. Yoweri Museveni elnök személyes sikerének tekinti a HIV elleni kampányt. Hamarosan aláír egy törvényt, amely bűnténynek mondja ki a HIV terjesztését! A parlament már megszavazta a törvényt, és már csak az elnök aláírása kell ahhoz, hogy életbe is lépjen. A törvény szerint ha valaki a HIV-et terjeszti akkor 10 éves börtönnel sújtható és kiróható 1900 dolláros pénzbüntetés is! Ha súlyos esetről van szó, akkor a börtön és a pénzbüntetés együtt járhat.
A jelenlegi perben a nővér azzal védekezett, hogy 30 éve dolgozik gyerekkel, és most először követett el hibát, melynek szerencsére nem lett következménye! Ám az apa szerint helyes ítélet született, hiszen a gyerek veszélyben forgott a nővér hanyagsága miatt! Az apa reméli, hogy az elnök hamarosan aláírja a törvényt, és akkor mindenképp börtön vagy pénzbüntetés jár a HIV terjesztéséért Ugandában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez