Gyerekeket is halálra ítélhetnek a Maldív-szigeteken!

“Gyilkosságra gyilkosság a megfelelő válasz!”- jelentette ki a Maldív-szigetek elnöke. Egy 16 éves fiú lehet az első, akit az új törvény alapján kivégeznek a szigorú muzulmán országban.

Az új törvény tulajdonképp régi: hatvan éves moratórium ért véget! Vagyis 10 felett mindenki kaphat halálbüntetést- a saria szigorú értelmezése szerint. Börtönbe már 7 éves korban is lehet kerülni, ha mondjuk lopásért vagy épp alkohol fogyasztásért ítélnek el egy gyereket. A turistákat akarjuk óvni a szigorú törvényekkel!- érvelnek a helyi döntéshozók. Akik arra is rámutatnak, hogy halálra ugyan lehet valakit ítélni akár 10 éves korban is, ám kivégezni őt csak 18 évesen lehet!

A turizmus a Maldív-szigetek legfőbb bevételi forrása, ezért érthető, ha védeni akarják őket. Sok rablás és késelés volt az elmúlt szezonban, és ez megkeserítette a turisták életét. De nem túlzás ez a reakció? 10 éves gyereket halálra lehet ítélni? Az ENSZ elítélte a döntést. Emberi jogi szervezetként a Maldív-szigetek bojkottjára szólították fel a nagy turista irodákat. Ha bojkottálnák a Maldív-szigeteket a szigorú törvény miatt, akkor súlyos csapást mérhetnének a miniállam költségvetésére.

De a nagy turista irodák egyelőre nem mozdulnak: a turistákat ugyanis természetesen nem érintik a szigorú törvények! Sőt, épp őket védelmezik! Ha egy helyi gyerek tolvaj évekre börtönbe kerülhet hétéves korában, az sem őket sem a turisták többségét nem izgatja különösebben. Ők nyaralni járnak a Maldív-szigetekre, nem pedig azért, hogy az emberi jogokért harcoljanak, így a 18 év alatti elkövetőkre kiszabott halálbüntetés nem izgatja őket különösebben…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez