Keresztény templom után muzulmán mecsetet dúltak fel a Közép-Afrikai Köztársaságban

Az afrikai rendfenntartó erők könnygáz gránátokkal oszlatták fel a tömeget, amely a keresztény illetve a muzulmán városrészek elleni támadásra készült. A miniszterelnök szerint a keresztény és muzulmán milíciák manipulálják a tömegeket, és ők állnak az elmúlt napok vérengzései mögött.

A kormányfő a Le Monde-nak elmondta, hogy a Seleka iszlamista milícia emberei és a keresztény milíciák képviselői ott vannak a rendőrségen és az állami hivatalokban. Onnan irányítják az elmúlt napok lázongásait, melyek ismét szembefordították egymással a keresztény többséget és a muzulmán kisebbséget Banguiban.
Kezdődött azzal, hogy iszlamista fegyveresek megrohamozták a Fatimai Miasszonyunk székesegyházat, ahol sok keresztény menekült család élt. Legkevesebb 11 embert megöltek- köztük egy papot is! Sok keresztényt elraboltak- értük váltságdíjat követelnek az iszlamista fegyveresek.

Válaszul egy mecsetet támadtak meg a keresztény milicisták. Feldúlták a mecsetet, és elkergették az ott imádkozó muzulmánokat. Korábban három muzulmán fiatalembert kiheréltek majd bozótvágó késekkel legyilkoltak egy futball mérkőzésen, melyet a vallások közötti megbékélés céljából rendeztek a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában.
A miniszterelnök szerint az iszlamista és keresztény milíciák egyaránt arra törekszenek, hogy megakadályozzák a helyzet normalizálódását. Ők szítják a feszültséget azzal, hogy templomokat és mecseteket támadnak meg Banguiban. “El kell érnünk, hogy csak a katonák és rendőrök sétálhassanak fegyverrel az utcákon Banguiban! A milíciákat le kell fegyverezni!”- hangsúlyozta a Közép-Afrikai Köztársaság kormányfője, aki a párizsi Le Monde-nak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez