Nincsen több orrszarvú a mozambiki limpopoi vadasparkban

Az utolsó 15 példányt is kilőtték az orvvadászok a Great Limpopo Transfrontier vadasparkban – jelentette az Internation Fund for Wildlife Managment (IFAW).

A civil szervezet jelezte, hogy a parkban dolgozó vadőrök egy része együttműködőt az orvvadászokkal, ezért sikerült kilőni az utolsó 15 orrszarvút a vadasparkban. Kelvin Alie az IFAW igazgatója elmondta, hogy a vadasparkban 2002-ben 300 orrszarvút tartottak számon. A mozambiki hatóságok 30 vadőrt tartóztattak le, akik a gyanú szerint jó pénzért együttműködtek az orvvadászokkal. Őket hamarosan bíróság elé fogják állítani és pénzbírság kifizetése mellett nagyvalószínűséggel börtönbe is fognak kerülni. Az IFAW szerint a mostani incidens is azt mutatja, hogy a korrupció felszámolása nélkül gyakorlatilag lehetetlen megvédeni a veszélyeztetett állatokat.

Az orrszarvúkat tulajdonképpen csak a tülkeik miatt lövik ki az orrvadászok, amit több ezer dollárért adnak el a feketepiacon. Az orrszarvú tülkök iránt elsősorban a távol-keleti országokban nagy a kereslet, ahol porrá őrlik, hogy gyógyszereket készítsenek belül. Tudományosan viszont nincsen alátámasztva, hogy az orrszarvú tülkökből készült gyógyszerek hatásosak lennének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez