Egyiptom pert indított Magyarország ellen öt régészeti lelet kicsempészése miatt

Pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból – derül ki a szaktárca vezetőjének sajtóközleményéből csütörtökön.

 Mohamed Ibráhím tájékoztatása szerint a műtárgyakat a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

“A minisztérium barátságos úton igyekszik visszaszerezni a lopott tárgyakat” – áll a közleményben, amely szerint az öt tárgyból három jelenleg Budapesten, a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Ibráhím az ügyben a jövő héten fog tárgyalni Magyarország egyiptomi nagykövetével, Kveck Péterrel.

A budapesti Szépművészeti Múzeum tavaly vásárolta meg a három műtárgyat egy aukciós háztól, amely azt állította, hogy 1974-ben jutott azokhoz – áll Ibráhím közleményében, amely szerint a minisztérium szorosan együttműködik az Institut Frangais d’Archéologie Orientale nevű, kairói székhelyű francia kutatóintézettel annak érdekében, hogy bebizonyosodjon, a tárgyakat az említett francia kutatócsoport missziója után, egy illegális ásatás során lopták el.

Ibráhím rámutatott arra is, hogy az aukciós cég állítása ellentmond a tényeknek, hiszen a francia régészek 2001-ben indult missziója előtt sem illegális, sem engedélyezett ásatások nem folytak a kérdéses helyszínen.

A másik két műtárgyra nemrégiben akadtak rá, amikor egy francia aukciós ház éppen eladásra bocsátotta őket – közölte az Egyiptomból eltűnt régiségekért felelős minisztériumi osztály vezetője, Ali Ahmed, és hozzátette, a tárgyak hazajutása érdekében minden jogi lépést megtettek, és az ügyben a francia külügyminisztérium segítségét is kérték.

Egyiptom ókori maradványai az elmúlt évezredek során számtalan kárt szenvedtek, de a 2011-es felkelés óta kialakult közbiztonsági káoszban különösen megszaporodtak a fosztogatások. A múzeumokból és régészeti ásatásokból ellopott műtárgyak keresettek a nemzetközi feketepiacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez