Nemzetközi terrorelhárító egység a Boko Haram ellen

Erről döntöttek Londonban Nigéria, Csád, Kamerun, Benin, Niger képviselői. Ami még fontosabb: ezt az afrikai titkosszolgálati csapatot amerikai, francia és brit tisztek is segítik az iszlamista szervezet elleni harcban.

Minderről William Hague brit külügyminiszter, a tanácskozás házigazdája számolt be. A Boko Haram elleni tanácskozást azután hívták össze, hogy az iszlamista szervezet elrabolt több mint 200 iskoláslányt Nigéria északi részén. Abubakr Shekau a szervezet főnöke először fogolycserét ajánlott a nigériai kormánynak: bebörtönzött embereinek szabadlábra helyezését kérte a lányokért cserébe. Miután ezt nem kapta meg, közölte: a lányokat eladja rabszolgának! El is terjedt a hír: Csádban és Kamerunban 14 dollárért árusítják az elrabolt lányokat! Ezt később cáfolták, de a több mint kétszáz iskoláslány azóta sem került elő!
Párizsban májusban rendeztek hasonló tanácskozást az érintett afrikai államok vezetői. Ott is mindenki a közös fellépés szükségességét hangsúlyozza. A Csád tó környéke ugyanis jóformán teljesen ellenőrizetlen: ott a Boko Haram és a többi iszlamista milícia az úr! Az USA ezért különleges drón kommandót küldött Csádba, hogy információkat szerezzenek a Boko Haramról, és levadásszák a vezetőit, akiknek fejére az amerikai igazságügyi miniszter vérdíjat tűzött ki. Most Londonban az érintett afrikai államok úgy határoztak: közös őrjáratokat szerveznek a határon, ahol a dzsihád harcosok jelenleg kedvükre járkálnak ki és be.
Mindannyian tudjuk, hogy időt vesz igénybe a Boko Haram elleni háború!- hangsúlyozta William Hague brit külügyminiszter. Az iszlamista szervezet több mint háromezer embert ölt meg az elmúlt öt év során. Célja az, hogy iszlám államot hozzon létre Nigéria északi részén és a szomszédos területeken. A közös afrikai. amerikai, francia és brit terrorelhárító alakulat, melynek felállításáról épp most határoztak Londonban, pontosan ezt akarja megakadályozni Nigériában és a szomszédos országokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez