Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában

Ausztrál kutatók szerint szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta-karotinnal dúsított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin-szintjét.

Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – tudósított a The Daily Telegraph. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellegzetes tápláléka, ámde bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta James Dale, a kutatás vezetője.

Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legkevesebb 300 ezren megvakulnak – tette hozzá Dale. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja a fenyegetettek alapvető élelmiszerének “feljavítása”.

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta tartanak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez