Gorilla árvaház a Kongói DK-ban

Védett állatfaj a hegyi gorilla, melyet a sok betegség mellett a polgárháború is veszélyeztet a Virunga nemzeti parkban a Kongói DK észak-keleti részén. A gorilla doktorok nemzetközi stábja a nehéz körülmények ellenére mindent megtesz a ritka majmokért, és különösen odafigyelnek az árvákra.

A Virunga park is háborús övezet volt, amikor az M 23 lázadó gerillái és a kormány katonái küzdöttek egymással. A katonák mindkét oldalon azzal szórakoztak, hogy a ritka majmokra lövöldöztek. Így aztán sok kis gorilla maradt árván. Velük törődik elsősorban a nemzetközi orvos csapat, melyet gorilla doktoroknak neveznek a környéken. A háborúnak vége, de az árvák itt maradtak, így most árvaházat hoztak létre számukra a Virunga parkban.

Természetesen a felnőtt gorillákról sem feledkeznek meg a doktorok: nagyon sok közöttük a háborús sebesült, akik gondozásra szorulnak. Persze nemcsak az emberek miatt betegszenek meg a gorillák a kongói dzsungelben: rengeteg nyavalya kínozza őket! Például a fogfájás, amely pokollá teheti az ő életüket is. A gorilla doktorok mindezzel foglalkoznak.

Még helikopteres mentést is szerveztek a súlyosan beteg gorilláknak! Persze az orvosok és ápolók vigyáznak: könnyen fertőzést kaphatnak a gorilláktól! Ez ugyanis hagyományos Ebola övezet, ahol az utóbbi időben nem volt megbetegedés, de korábban találtak olyan gorillát, amely ebben a végzetes betegségben szenvedett. A gorilla doktorok tehát nehéz körülmények között küzdenek azért, hogy a hegyi gorillák megmaradjanak a Virunga parkban, a Kongói DK-ban, ahol a polgárháborúnak átmenetileg vége ugyan, de sok kis gorilla maradt árván.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez