Két hét múlva lesznek meg a líbiai választás eredményei

Hozzávetőleg két hét múlva lesznek meg a szerdai líbiai parlamenti voksolás eredményei a választási bizottság szombati tájékoztatása szerint.

 A testület részeredményeket már ismertetett néhány városra vonatkozóan, de közölte, hogy több időre van szükség a szavazatok összeszámlálásához, és ahhoz, hogy pontos eredményeket tehessen közzé.

Az észak-afrikai országban a szavazásra regisztráltak kevesebb mint egyharmada adta le voksát a parlamenti választásokon, ami – mivel a választásra jogosultakhoz képest szintén kicsi volt a magukat regisztrálók aránya – nagyon gyenge, 12 százalékos részvételi arányt jelent. A szavazásra jogosult 3,4 millióból másfél millióan regisztráltatták magukat.

Az alacsony részvétel miatt meghiúsult a politikusok azon reménye, hogy erős felhatalmazással rendelkező törvényhozást válasszon az ország az Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK) helyett, amelynek legitimitását sokan megkérdőjelezték.

Az iszlamistáknak (Muzulmán Testvériség) és szövetségeseiknek eddig szűk többségük volt az ÁNK-ban, de most valószínűleg elvesztik ezt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez