42 éve ez a legsúlyosabb Ebola járvány Afrikában

Az ENSZ egészségügyi világszervezete szerint a mostani járvány halálos áldozatainak a száma 603. Ennél valószínűleg többen haltak meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában a járvány következtében, de hivatalosan 603 halottat regisztráltak. Ebből 68-at július 8 és 12 között.

Miközben a járvány egyre kevésbé tűnik, megfékezhetőnek Afrika nyugati részén még mindig senki sem tudja, hogy a fekete kontinens közepéről hogyan jutott el a nevezetes Ebola-Zaire vírus Guineába és a többi nyugat-afrikai országba. Korábban a járvány a Kongói DK-ban / ennek a neve volt az eddigi legsúlyosabb járvány idején Zaire, innen a vírus elnevezése/ és a szomszédos országokban pusztított /Uganda, Dél-Szudán és Gabon/.

A helyi kórházak képtelenek megbirkózni a járvánnyal, a külföldi segítségben bíznak. A WHO küldött is szakértőket a helyszínre, ott dolgoznak az Orvosok Határok Nélkül szervezet önfeláldozó munkatársai is, de mindez kevés. Általános felvilágosító kampányra lenne szükség, mert a lakosság rejtegeti az Ebola betegeket, akiknek az azonnali elszigetelésére lenne szükség.

Fenyegeti-e Európát az Ebola járvány? A szakértők szerint nem, de a francia repülőtereken hőkamerákat szereltek fel. A Nyugat-Afrikából érkező utasoknak ezek előtt a kamerák előtt kell elhaladniuk. Az Ebola ugyanis magas lázzal jár, és azt a hőkamerák kimutatják. Az Ebola vírus egyébként rendkívül fertőző, de rosszul utazik. Tehát egy Afrika-Európa légi úton valószínűleg elpusztul. Az Ebola az esetek 90%-ban halálos, de vannak, akik meggyógyulnak. Tudományos magyarázat egyelőre nincs: az Ebola vírus ellen egyelőre nincs orvosság, ezért a betegeket azonnal el kell szigetelni az egészséges emberektől!- hangsúlyozza a WHO közleménye.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez