Tűzszünetet köttetek a közép-afrikai lázadók

A tárgyalások hétfőn kezdődtek a Kongói Köztársaság fővárosában, ahol a szemben álló felek képviselőinek sikerült megállapodniuk a tűzszünet feltételeiről.

A muszlim Seleka és a keresztény Anti-Balaka képviselői Brazzaville-ben ma kora délután aláírták a tűzszüneti megállapodást, amely értelmében felfüggesztik az egymással vívott küzdelmet a Közép-afrikai Köztársaságban. A szemben álló felek között Denis Sassou Nguesso, a Kongó Köztársaság elnöke közvetített, akinek komoly érdemei voltak abban, hogy a szemben a feleknek sikerült megállapodniuk a feltételekről. Ennek értelmében a muszlim Seleka lemondott az ország kettéválasztásáról szóló tervükről és jelezték, hogy hajlandóak együttműködni a keresztényekkel. Az Anti-Balaka milícia pedig ígéretet tett arra, hogy letartóztatják azokat a személyeket, akik megszegik a tűzszüneti megállapodást vagy megpróbálják megakadályozni a béketárgyalások folytatását. A kongói elnök sikerként könyvelte el a tűzszüneti egyezmény aláírását, de jelezte, hogy a neheze még hátra van. A feleknek ugyanis még meg kell állapodniuk a lefegyverzés végrehajtásának módjáról és a politikai átmenet feltételeiről illetve annak menetrendjéről.

A Közép-afrikai Köztársaságban több mint egy éve robbant ki a polgárháború. A harcokban több tízezer ember vesztette életét és legalább egy millióan – főként muszlimok – menekültek el az országból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez