Ferenc pápa fogadta a hitéért halálra ítélt szudáni nőt

A hit tanújának nevezte Ferenc pápa Meriam Yahia Ibrahim Ishaqot, akit egy szudáni bíróság halálra ítélt, mert nem volt hajlandó megtagadni keresztény hitét, és áttérni az iszlámra. A kétgyerekes anyát végül felmentették, de nem engedték távozni Szudánból. Végül az olasz külügyminiszter helyettes vitte Rómába Kartúmból az egész családot.

Ünnepnap ez!- közölte az olasz külügyminiszter helyettes miután sikerült a családot Rómába hoznia. Korábban az amerikai diplomácia hiába próbálkozott ezzel pedig a nő férje amerikai állampolgár. A halálraítélt nő családjával az amerikai nagykövetségen élt már több mint egy hónapja. Apja családja ugyanis feljelentette: muzulmán nő létére nem volt joga férjhez menni egy keresztényhez!- állította bátyja, aki közölte: legszívesebben a saját kezével végezne húgával, mert elhagyta hitét! Való igaz, hogy a nő apja muzulmán ám édesanyja keresztény! Miután a család szétvált a lány az anyával maradt, aki a keresztény hitben nevelte őt. Ezért választott keresztény férjet, aki szintén szudáni, de már megszerezte az amerikai állampolgárságot.

Szudánban az iszlám államvallás. A saria kimondja: akinek az apja muzulmán, az maga is az! Ha elhagyja hitét, akkor halállal büntethető. Ezen az alapon ítélte halálra egy iszlámbíróság a fiatal nőt, akinek még 100 korbácsütést is kellett volna kapnia, mert nőül ment egy keresztényhez! Ez a saria szerint muzulmán nő számára tilos! A nemzetközi felháborodás hatására a nőt, aki közben a börtönben szülte meg második gyermekét!, felmentette a bíróság. De nem utazhatott Amerikába, mert elvették az útlevelet- apja családjának feljelentése miatt! Ezt olasz közvetítéssel a legutolsó percben sikerült visszaszerezni. Így juthatott a kálvária végén Rómába a szudáni család. Így találkozhatott Ferenc pápával az Örök városban a hitéért halálra ítélt szudáni nő, akit az olasz diplomácia szabadított ki Kartúmból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez