Tunézia nem tud tömegesen befogadni újabb líbiai menekülteket

Tunézia a jövőben nem tudja tömegesen befogadni a harcok elől menekülő líbiaiakat, és kész lezárni a határát, ha tovább nő a menekültáradat – jelentette ki szerdán az észak-afrikai ország külügyminisztere.

 “Országunk gazdasági helyzete ingatag, és nem képes elviselni több százezer menekült érkezését”, ami az 2011-ben, a Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását előidéző konfliktus idején egyszer már megtörtént – hangsúlyozta Mongi Hamdi.

“A határokat is lezárjuk, ha a nemzeti érdek ezt kívánja” – jelentette ki a külügyminiszter.

Mongi Hamdi nem közölt pontos adatokat arról, hányan menekültek Líbiából Tunéziába, csak annyit árult el, hogy “az utóbbi időszakban napi átlagban 5000-6000 ember érkezett”, és az ENSZ segítségét kérte az esetleges menekültáradat kezeléséhez.

A Líbiából menekülő egyiptomi és jordániai munkásokkal kapcsolatban Mongi Hamdi hangsúlyozta, hogy ez utóbbiak csak Tunézián keresztül tudnak hazatérni. A miniszter elmondta: Egyiptom és Jordánia kérte, hogy engedélyezzék az állampolgáraik Tunézián át történő átutazását. Hozzátette: ennek feltétele, hogy mindenki rendelkezzen repülőjeggyel, és közvetlenül a dzserbai és gábeszi repülőtérre szállítsák őket.

A líbiai Bengáziban az elmúlt napokban ismét összecsaptak az iszlamisták ellen harcot hirdető Halifa Haftár lázadó tábornokhoz hű erők az iszlamista milíciákkal. Heves harcok folytak a főváros, Tripoli repterének közelében is, ahol már két hete küzdenek egymás ellen az iszlamisták és a szekuláris erők.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban Kadhafi bukása óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez