Harmadával nőtt a gyógyszerfogyasztás Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Gyógyszerezik magukat a tunéziaiak. Az egészségügyi minisztérium friss összefoglalója szerint az idén 35 százalékkal nőtt a gyógyszerfogyasztás az országban. Arról nem szól jelentés, hogy milyen orvosságoknál jelentkezik.

Az orvosok által rendelt gyógyszerek 86 százaléka importból származik. A beszerzésre és ártámogatásra több mint húszmillió dollárnak megfelelő dinárt költ az egészségügyi kormányzat. Egy évvel ezelőtt az akkori adatok még csak 16 millió dolláros kiadást mutattak. Arról a szakminiszter nem beszélt, hogy milyen betegségek gyógyszereinek a fogyasztása ugrott meg. Arról viszont szót ejtett, hogy tervezik rákellenes készítmények gyártását.

A gyógyszerkassza adatait ismertetve a tárcavezető beszélt a gyógyszerhamisításokról is. Ezeknek a legtöbbször a szomszédos országok mellett Csád vagy Szomália a célja. Legutóbb a múlthéten tartóztattak fel egy autót az ország déli részén, amelyből negyed millió dínár értékű hamisított gyógyszer került elő. Az illegális gyógyszer kereskedelem visszaszorítására összefog Tunézia és Líbia, 2014-től bizonyos készítményeket közösen szereznek majd be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez