Szaúd-Arábiába látogatott az új egyiptomi elnök

Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai királlyal tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap este Rijádban a térség biztonsági helyzetéről.

 Elnökként a tavasszal hatalomra került Szíszi most először járt az országban, amely kormányzata legelkötelezettebb támogatójának számít.

Megbeszélésükről nem közöltek részleteket.

Szaúd-Arábia a 2011-ben hatalmától megfosztott Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szövetségesének számított, az azt követően hatalomra került Muzulmán Testvériséget viszont terrorszervezetnek nyilvánította. Miután tavaly a hadsereg Szíszi vezetésével megbuktatta a Muzulmán Testvériség támogatását élvező Mohamed Murszi elnököt, Rijád jelentős anyagi támogatást nyújtott Kairónak – ennek nagysága eléri a 12 milliárd dollárt.
Szíszi elnökkent először júniusban találkozott a szaúdi királlyal, akit egy régebbi interjúban a legnagyobb arabnak nevezett. A 90. életévében járó Abdallah akkor járt első ízben Egyiptomban a 2011-es forradalmi változások óta. A kairói repülőtéren találkoztak, de megbeszélésükről tartalmi részletek akkor sem szivárogtak ki.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi vasárnap a trónörökössel, Szalman bin Abdel-Aziz herceggel is találkozott Rijádban. Hétfőn az egyiptomi vezető zarándoklatot tesz Mekkába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez