Újabb bizonyított ebolás megbetegedés Nigériában

Újabb betegről derült ki Nigériában, hogy biztosan Ebola-vírus fertőzte meg – közölte hétfőn az afrikai ország egészségügyi minisztere.

 A beteg egy ápolónő, aki Patrick Sawyert is kezelte. Utóbbi libériai-amerikai állampolgár volt, és fertőzötten érkezett július 25-én Nigériába: a lagosi repülőtéren összeesett a betegségtől, és hamarosan végzett vele a kór. A legújabb megerősített beteg, az ápolónő védőruházat nélkül ápolta Sawyert, mert kezdetben nem lehetett tudni, hogy a férfi ebolás. A laboratóriumi tesztek a hét végén mutatták ki a nővérről, hogy egyértelműen Ebolával fertőzött.

Vele együtt nyolcra emelkedett a biztosan ettől a betegségtől szenvedők száma Nigériában. További ketten már meghaltak a kórban – Sawyeren kívül egy másik nővér -, így az afrikai országban bizonyítottan eddig tíz Ebolás-eset fordult elő a mostani járványban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Sawyertől indult a járvány, a többi kilenc beteg mindegyike közvetlen kapcsolatban volt vele. A még élő nyolcat elkülönítve ápolják. A hatóság további 177 embert megfigyel fertőzés eshetősége miatt. Ők is közvetlen, vagy közvetett, úgynevezett másodlagos kapcsolatban voltak Sawyerrel. Köztük van az ápolónő férje.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy vásárolt az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerből, hogy azzal kezelje egy, a vírussal megfertőződött állampolgárát. A tájékoztatás szerint a San Diegó-i székhelyű Mapp Biopharmaceutical gyógyszercég által kifejlesztett kísérleti szérumot Genfben vették át, majd onnan szállították a spanyol fővárosba Miguel Pajares kezelésére. A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg a járvánnyal. A férfi misszionáriusként dolgozott az afrikai országban.

Nem a mostani az első Ebola-járvány Afrikában, de ez az eddigi legsúlyosabb. Eddig már közel ezer emberrel végzett a kór Libériában, Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában. A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. Elefántcsontpart hétfőn bejelentette, hogy beszünteti a légiutas-forgalmat a járvány sújtotta négy országgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez