Kanada is küld Ebola oltóanyagot Afrikába

Kanadának összesen 1500 adag Ebola elleni védőoltása van, de ezeket csak állatokon próbálták ki, embereken még nem! A WHO viszont engedélyezte az ilyen oltóanyagok felhasználását tekintettel a helyzet súlyosságára Nyugat- Afrikában.

Az Ebola elleni oltóanyagot az egészségügyi személyzet kapja majd, amely a helyszínen küzd a járvány ellen igen nehéz feltételek között. Az amerikaiak már küldtek hasonlóképp embereken még nem tesztelt oltóanyagot. Libériában dolgozó orvosok meg is kapták az első oltásokat. A ZMapp cég oltóanyagának kifejlesztésében is részt vett Kanada, de van önálló kutatása is. Ennek eredménye az 1500 adag Ebola ellenes oltóanyag. Ebből 800-1000-et adnak át az Egészségügyi Világszervezetnek, a többit megtartják kutatási célra.

Mennyire lehet hatékony ez a szer az Ebola ellen? Borzasztóan nehéz megmondani- válaszolta a kérdésre a kanadai kutató laboratórium vezetője. Van amikor az emberek ugyanúgy reagálnak valamire mint a kísérleti állatok és van amikor nem! Csak a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire hatékony a szer. Mindenesetre a vészhelyzet miatt felgyorsítják a kutatásokat. A WHO már vészhelyzetnek nyilvánította az Ebola járványt, amely már több mint 1000 ember életét követelte jórészt Nyugat-Afrikában. Van már európai áldozat is: egy 75 éves spanyol pap, aki Nyugat-Afrikában volt misszionárius. Az USA-n és Kanadán kívül Kína is nagy erőkkel küzd az Ebola járvány ellen a helyszínen. Újabb orvos csoportot küldtek annak ellenére, hogy nyolc kínai orvos és ápolónő karanténba került Ebola gyanúja miatt Sierra Leonéban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez