Vadászatból pénzelik a vadállat farmokat Dél-Afrikában

300 ezer dollárért ki lehet lőni egy fekete orrszarvút- pedig az védett faj! De a pénzből a vadállat farmokat finanszírozzák, ahol a kis orrszarvúkat nevelik. Évente 10%-al nő a vadállat farmok bevétele Dél-Afrikában.

A trófea vadászok imádják Dél-Afrikát, hiszen ott minden állatra lehet vadászni, ha valakinek van pénze. Egy oroszlán kilövése nem egészen 25 ezer dollárba kerül. A bölény olcsóbb: 8800 dollár. Még elefánt és rinocérosz is lőhető szép pénzért, a legdrágább a fekete orrszarvú, mely 300 ezer dollárt ér! A fehér orrszarvú már lényegesen olcsóbban, potom 84 ezer dollárért kilőhető! A vadállat farmok szép pénzhez jutnak így.

Csak az Egyesült Államokból érkező vadászok évi több mint 100 millió dollárt perkálnak le értékes vadak kilövéséért. Öt állat a menő a trófea vadászok között: az oroszlán, az elefánt, az orrszarvú, a leopárd és a bölény. Van, aki ehhez még hozzásorolja az antilopokat is. Tény, hogy mindegyik állat kilőhető, és emiatt tengernyi kritika éri Dél-Afrikát.

De lássuk a másik modellt, Kenyát! A szafari Paradicsomban 1977-ben megtiltották a vadászatot. Az eredmény? Az elefántok 76%-al kevesebben vannak, mint akkor, a rinocéroszok száma 95%-al csökkent. Kenyában nem a bérvadászok, hanem az orvvadászok munkálkodnak. Az eredmény kész katasztrófa: rekord tempóban fogynak a vadállatok miközben a pénz is az orvvadászokat illetve a megbízóikat gazdagítja.

Eközben Dél-Afrikában oroszlánok, elefántok, orrszarvúak nőnek fel a vadállat farmokon. Igaz, hogy egy részüket kilövik. De ebben is rendszer van. A fekete rinocérosz például csak igen korlátozott számban lőhető ki, mert nagyon ritka állat. Ezt mutatja a 300 ezer dolláros vadászati díj is. Amely aligha riasztja el az olajsejkeket vagy a gazdag pénzembereket Amerikából vagy Kínából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez