Új kormányfőt választott a líbiai iszlamisták parlamentje

Új kormányfőt választott soraiból hétfőn a líbiai Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK), amelyet iszlamista erők annak ellenére hívtak össze, hogy két hónappal ezelőtt egy másik, megválasztott parlament vette át a törvényhozási jogköröket a belpolitikai káoszban őrlődő országban.

 Az ÁNK Omár el-Hászit nevezte ki az ország élére. Az iszlamista képviselő a “nemzeti megváltás kormányát” fogja irányítani.

Ezzel Líbiában így már két rivális parlament, illetve két rivális kormány működik. Az iszlamista többségű ÁNK jelezte, nem hajlandó elfogadni a júniusban megválasztott, szekuláris és föderalista erők által dominált képviselőház legitimitását.

Abdalláh asz-Száni kormányfő hétfőn az ÁNK gyűlését és döntéseit törvénytelennek minősítette, és kijelentette, hogy továbbra is a parlament a legitim törvényhozói testület.

Az ÁNK összehívásáról a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista milícia “döntött”. Az ÁNK a júniusi választások előtt már megpróbálta elmozdítani asz-Szánit, de az alkotmánybíróság megsemmisítette a lépést.

Száni kormányfő hétfőn egy tobruki sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy iszlamista milíciák kirabolták és felgyújtották Tripoliban lévő rezidenciáját. A bűncselekmények elkövetésével beszédében a Fadzsr Líbiát vádolta meg, és azt mondta, a fővárosban a fenyegetettség légköre uralkodik.

Az Általános Nemzeti Kongresszus 2012-ben, az ország történetének első szabad választása után állt fel mint átmeneti törvényhozás. Ugyanakkor az ÁNK hamarosan a szekuláris és az iszlamista erők politikai csatározásainak színhelye lett, és a kormánnyal is sok konfliktusba került. Miután az ÁNK hatékonysága és legitimitása megkérdőjeleződött, tavasszal új törvényhozás megválasztásáról született döntés.

Az Al-Vaszat című líbiai lap hétfőn szintén arról számolt be, hogy Tripoli nyugati negyedeiben az iszlamista szervezet házakra támadott, és elűzte az ott lakókat. Az újság információi szerint a támadott kerületekben Halifa Haftár lázadó tábornok támogatói élnek. A nyugalmazott tábornok korábban hadjáratot hirdetett az iszlamista szélsőségesek ellen, arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni az országban.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom során verbuválódott különböző fegyveres csoportokat. Ez utóbbiak az országban számos helyen maguk tartják kézben a közigazgatást, ebből a szempontból a kormány rájuk van utalva.

A hét végén a Fadzsr Líbia közölte, hogy az iszlamisták elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét, amelyért hetek óta heves harcokat vívtak. A légikikötőt a szekuláris erőkhöz húzó zenteni fegyveresek tartották hatalmukban a 2011-es forradalom óta.

Eközben Kairóban Líbia külügyminisztere egyiptomi, algériai és tunéziai kollégájával tárgyalt hétfőn a líbiai válság kezeléséről és az erőszak regionális terjedése elleni teendőkről. Az észak-afrikai ország szomszédjai megegyeztek arról, hogy nem avatkoznak be Líbia belügyeibe, hanem nemzeti párbeszédet sürgetnek az ország politikai szereplői között.
Líbia kairói nagykövete ezzel szemben hétfőn a nemzetközi közösséghez fordult, és segítséget kért olajmezői, repülőterei és az állami vagyon védelme érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez