Mi lesz a tuareg autonómiával Maliban?

Ezt kérdik dühösen a tuareg fegyveres szervezetek, melyek Mali minisztereivel tárgyalnak Algírban. A miniszterek autonómiát ígérnek, de közben Mali elnöke úgy nyilatkozott: csak regionális átszervezés lehetséges!

Ibrahim Boubacar Keïta szerint új nemzeti megállapodás szükséges, és csak ezután lehet eldönteni: milyen jogállása legyen a tuareg kisebbségnek Maliban. Az államfő az RFI-nek nyilatkozott és több kínos bakija is volt. Előszöris az, hogy nem beszélt autonómiáról, holott a miniszterei ezt képviselik Algírban. Azután itt a fegyverszünet kínos kérdése. Ki sértette meg a fegyverszünetet májusban Kidalban, a tuaregek “fővárosában”? Az elnök szerint a tuareg fegyveresek lőttek először. Mire válaszul a tuaregek szóvivője Algírban kijelentette: a kormány katonái nyitottak tüzet a békés tüntetőkre, akik között nők és gyerekek is voltak! Utána persze visszavágtunk! Elfoglalhattuk volna a hadsereg összes laktanyáját Kidalban, de nem tettük! Inkább újra fegyverszünetet kötöttünk!- hangsúlyozta a szóvivő Algírban ahol tovább folynak a tárgyalások a tuareg szervezetek és Mali miniszterei között.

Mi történt Kidalban májusban? A miniszterelnök oda látogatott, és ebből az alkalomból a tuaregek emlékeztetni kívánták a kormányt ígéretére: autonómiát ad nekik! A kormányfő kitérő választ adott mire csaknem agyonverték. Csak francia katonák tudták kimenteni a dühös tuareg harcosok közül. Ezt követően a tuareg milíciák megalázó vereséget mértek Mali hadseregére. Ezért kezdődtek tárgyalások Algírban az autonómiáról. Miért ellenzi ezt ennyire a kormány? 2012-ben tuareg milíciák kikiáltották Azawad függetlenségét, vagyis az ország északi része kivált Maliból!

Ezután iszlamista milíciák özönlöttek be Azawadba, és átvették ott a hatalmat. Kidalban, Timbuktuban és Gaoban iszlám bíróságok a saria alapján ítélkeztek: újra kezeket és lábakat vágtak le mint a középkorban, a hűtlen asszonyokat pedig megkövezték! Ennek vetett véget a francia hadsereg. Amely megígérte a tuareg milíciáknak: ha átállnak, akkor megkapják az autonómiát. A tuaregek jórésze át is állt, de Mali kormánya hallani sem akar az autonómiáról! Mindez elég nyilvánvalóan kiderült Ibrahim Boubacar Keïta elnök nyilatkozatából, melyet a francia közszolgálati rádiónak, az RFI-nek adott. De akkor miről tárgyalnak Algírban a tuareg vezetők Mali minisztereivel?!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez