Dél-Afrika 25 millió eurós támogatást nyújt Kubának

Erről még Jacob Zuma elnök állapodott, meg amikor Kubában járt. Csakhogy akkor még nem tisztázták a konkrétumokat. Most kiderült: 10 millió euróért Kuba dél-afrikai árukat vásárol, a maradék 15 millió euró kedvező hitel.

Megengedheti-e magának Dél-Afrika, hogy másokat támogasson miközben maga sem áll jól? A költségvetés hiánnyal küzd és az ország növekedési rátája alacsony. Az ellenzék szerint ebben a helyzetben nem mások támogatásán kellene gondolkodni, hanem a saját portáján kellene rendet raknia az országot 20 éve kormányzó ANC-nek. Csakhogy az ANC igen hálás azért, hogy a kommunista Kuba támogatta az apartheid elleni harc idején! Ezért nyújt most pénzügyi támogatást Kubának, nem pedig gazdasági okból.

A pénzt Kuba a saját mezőgazdaságának a fejlesztésére fordíthatja. Kuba a kommunista forradalom előtt az amerikai kontinens harmadik legfejlettebb országa volt Amerika és Kanada után. Ma több mint ötven évvel a kommunista hatalomátvétel után az utolsók között kullog… Dél-Afrika az egyetlen afrikai állam, mely tagja a G 20-as csoportnak. A világgazdasági nagyhatalmai azért vették be Dél-Afrikát, mert akkor a legnagyobb GDP-t ez az ország produkálta. Időközben viszont Nigéria megelőzte Dél-Afrikát annak ellenére, hogy Afrika legnépesebb államában, Nigériában polgárháború tombol. Dél-Afrika gazdasági növekedése lelassult, a GDP csak lassan emelkedik. Ennek megfelelően a színesbőrű többség továbbra is a létminimum közelében vegetál éppúgy, mint a fehér kisebbség uralmának időszakában. Ezért mondja azt az ellenzék, hogy a kormányzati pénzeket nem Kubának kellene adni, hanem hazai vállalkozóknak Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez