Fokozott biztonsági intézkedések a választások előtt Tunéziában

A tunéziai kormány több tízezer katonát és rendőrt helyezett készenlétbe és mozgósított országszerte, hogy biztosítsák az október 26-án esedékes választások zökkenőmentes lebonyolítását.

Mahdi Dzsumaa tunéziai miniszterelnök elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt a radikális iszlamista fegyveres szervezetek jelentik, amelyek elsősorban a szomszédos országokban működő terroristáktól kapnak támogatást. A tunéziai kormány ezért fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a líbiai és algériai határ mentén. Emellett szorosan együttműködnek a külföldi titkosszolgálatokkal, hogy még időben megelőzhessenek egy estleges terroristatámadást az országban. A tunéziai miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a biztonsági erők az év eleje óta legalább 1500 dzsihádistát tartóztattak le, többségük korábban a szíriai polgárháborúban harcolt. Közülük 500-át pedig hamarosan bíróság elő fognak állítani.

Tunéziában a 2011-es „Jázminos Forradalom” óta drasztikusan romlott a biztonsági helyzet, miután látványosan erőre kaptak a szélsőséges iszlamista szervezetek, amelyek több tucat véres merényletett hajtottak végre világi, baloldali politikusok és közéleti személyek ellen. Ezek a radikális vallási csoportok Tunéziából egy valódi iszlám államot szeretnének létrehozni, ezért teljes egészében elutasítják a szekuláris demokrácia gondolatát. A tunéziai kormány négy éve próbálja felszámolni ezeket a fegyveres csoportok, de nem sok sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez