Kampánytémává lett az Ebola Amerikában

Kampánytémává tették amerikai demokraták az Ebolát a három hét múlva esedékes “félidős” választásokkal kapcsolatban, azt állítva, hogy a republikánusok által kikényszerített szövetségi kiadáscsökkentések csökkentették az országnak azt a képességét, hogy szembeszálljon a járvánnyal.

A kormánypárt ezzel egyúttal megpróbál visszavágni az ellenzéknek azért az állításáért is, miszerint Barack Obama elnök nem tesz eleget az Ebola leküzdéséért.

Az idei kongresszusi választások tétje, hogy a képviselőházban többségben lévő republikánusok a szenátusban is el tudják-e hódítani a többséget. Ehhez nettó hat mandátumot kell megszerezniük a demokratáktól a szövetségi felsőházban. A közvélemény-kutatások szerint erre jó esélyük van. A felmérésekből az is kiderül, hogy az amerikaiakat jobban foglalkoztatja az Ebola, mint a választások témája.

A demokraták online hirdetésekben kezdték el a republikánusokat hibáztatni a járványügyi hatóság (CDC) büdzséjének visszavágása miatt. A republikánusok a mexikói határ őrizetének megszigorítása érdekében használják érvként az Ebolát.

A járvánnyal kapcsolatos nyugtalanság egyébként vasárnap erősödött fel igazán Amerikában, amikor kiderült, hogy elkapta a betegséget egy dallasi ápolónő is, aki részt vett egy, a múlt héten elhunyt ebolás beteg kezelésében. A 26 éves Nina Pham ápolónő a jelek szerint nem tartotta be a védőfelszerelés viselésére vonatkozó elővigyázatossági előírásokat, amikor az elkülönítőben gondját viselte a Libériából fertőzötten érkezett Thomas Eric Duncannek.

Az amerikai sajtóértesülések szerint a presbiteriánus kórházban mintegy 70-en vettek részt a Duncan megmentésére irányuló erőfeszítésekben.

Hétfőn a Kansasi Egyetem kórházában különítettek el egy, a negyvenes éveiben járó férfit, aki nemrégiben orvosként szolgált egy kereskedelmi hajón a nyugat-afrikai partok közelében. A páciensnél magas lázat mértek és más “súlyos” tüneteket észleltek, ugyanakkor az egészségügyi intézmény szerint mérsékelt annak valószínűsége, hogy ebolás lenne. A vizsgálati eredmények kedd délutánra várhatók.

A bostoni Logan repülőtéren ugyancsak hétfőn védőruhát viselő mentősök szállítottak le öt utast az Emirates légitársaság egy Dubajból érkezett repülőgépéről, miután az influenzára emlékeztető tünetek jelentkeztek rajtuk. Massachusetts állam hatóságai szerint ugyanakkor az ő esetükben rendkívül alacsony az Ebola-fertőzés kockázata, mert egyikük sem járt Nyugat-Afrikában, és feltehetően nem is érintkeztek olyanokkal, akik ott megfordultak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez