Ebola: a beígért támogatásoknak csak a töredékét igazolták vissza

Az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány elleni küzdelem támogatására ígért 20 millió dollárból eddig csupán százezret igazoltak vissza az ebola elleni ENSZ-alapnál a felajánló országok – jelentette pénteken a The New York Times című amerikai lap a világszervezet főtitkárának bejelentésére hivatkozva.

 A tájékoztatás szerint a világ államai összesen 20 millió dollárt ajánlottak fel az alapnak, de eddig egyedül Kolumbia utalta át a beígért összeget. Pedig a kitűzött cél a teljes összeg beérkezésével is távoli lenne, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az alap szeptemberi létrehozásakor közölte, hogy a következő hat hónapban egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség a pusztító kór elleni küzdelem finanszírozására.

A nemzetközi közösség a szeptember közepi segélyfelhívás óta 376 millió dollárt fordított a járvány nyugat-afrikai terjedésének megfékezésére, ennek az összegnek a nagy részét azonban közvetlenül a segélyszervezetek kapták. “Ez nagyon súlyos probléma” – hangoztatta a világszervezet vezetője, aki megköszönve az eddigi támogatásokat további hozzájárulásokra sürgette a nemzetközi közösséget. David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi koordinátora abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban és hetekben több ország fogja támogatni az ebola elleni intézkedések összehangolására szolgáló alapot.

Hivatalos adatok szerint eddig 4493-an haltak meg a betegségben az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig 8997 embert betegített meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez