Valaki súgott a terroristákra vadászó franciáknak Maliban

Három férfit tartóztattak le a francia katonák Észak-Mali legnagyobb városában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy szenegáli békefenntartót.

A francia katonák egy házkutatás során tartóztatták le a három férfit és rengeteg fegyvert, illetve lőszert is lefoglaltak az akció során. A térségben állomásozó francia erők parancsnoksága jelezte, hogy a razziában olyan robbanóanyagokat, rakétákat és aknavetőket is találtak, amelyeket a városban állomásozó ENSZ békefenntartók elleni támadásokban is használhattak. A franciákat egy helyi informátor vezetett nyomra és nem kizárt, hogy az október 7-én megölt szenegáli békefenntartó gyilkosait sikerült elkapniuk. A három férfit hamarosan a fővárosba szállítják, ahol átadják őket a mali hatóságoknak.

Észak-Maliban az utóbbi időben drasztikusan romlott a biztonsági helyzet, miután a térségben megbújó iszlamisták több támadást is végrehajtottak az ENSZ békefenntartói ellen. Szeptember 18-án három csádi békefenntartó esett el egy bombatámadásban Aguelhok és Tessalit közelében. Október 3-án kilenc nigeri békefenntartó vesztette életét, amikor fegyveresek lesből rájuk támadtak Menaka közelében. Október 7-én pedig egy szenegáli kéksisakos halt meg, amikor rakétatámadás érte a bázisukat Kidálban.

A támadások miatt a békefenntartók és a francia egységek megerősítették jelenlétüket és több helyen fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. A franciák egy különleges osztogat is a térségbe küldtek, hogy levadásszák a terroristákat. A csádi és mauritániai határnál pedig kisebb bázisokat is létrehoztak, hogy megakadályozzák a térségben működő radikális iszlamista szervezetek mozgását és elvágják utánpótlási útvonalaikat. A franciák és a békefenntartók munkáját nehezíti, hogy északon nem állomásoznak mali katonák, ezért minden rendfenntartó feladatot nekik kell ellátni. (fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez