Libériai vagyok, nem vírus!

Óriási siker az interneten az a kampány, melyet négy fiatal nő indított Libériában, és amely reagálni akar az Ebola pánikra. Pontosabban arra, hogy Libéria és más nyugat-afrikai államok polgárait sok helyen egyszerűen csak gyanús vírushordozóknak tekintik.

Dallasban meghalt egy Ebola páciens, aki Libériából érkezett az Egyesült Államokba. Azóta az USA-ban sokan ujjal mutogatnak Libériára illetve Guineára és Sierra Leonéra, és szeretnék ezeket az országokat egészen egyszerűen karanténba csukni. Egy kongresszusi képviselő Washingtonban például azt javasolta, hogy szüntessék meg a légi forgalmat az USA és a három Ebola sújtott kis nyugat-afrikai állam között. A törvényjavaslat szépséghibája csupán annyi, hogy nincs is közvetlen légi forgalom az USA és a három kis Ebola által sújtott állam között.

Libériában egy televíziós személyiség: Shoana Clarke Solomon hozta össze azt a videót, amely világsikert aratott: „I am a Liberian! am not a virus”. „Libériai vagyok, nem vírus!”. Obama elnök óvott a pániktól, és a három kis ország elszigetelésétől. Tisztában van vele ugyanis, hogy ez a három koldusszegény ország képtelen megbirkózni az Ebola járvánnyal külső segítség nélkül. Ezért küldött katonákat Libériába az amerikai elnök. A katonák a rend fenntartása mellett kórházakat építenek Libériában, ahol olyan sok az új Ebola fertőzött, hogy a kórházakba nem tudják felvenni őket.

A WHO is arra hívta fel a figyelmet: nem szabad elszigetelni a három kis afrikai államot, mert akkor az Ebola járvány végzetessé válhat, hiszen Libéria, Guinea és Sierra Leone nem képes magára hagyatva szembeszállni az Ebola vírussal. A járvány halálos áldozatainak a száma megközelíti az ötezret, és az Egészségügyi Világszervezet szerint az év végére meghaladhatja a húszezret is.

0000berian 1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez