A tűzszünet ellenére is folynak a harcok Nigériában

Legkevesebb 30-an haltak meg a legutóbbi összecsapásban Nigéria északkeleti régiójában.

Egy neve elhallgatását kérő katonatiszt azt mondta, hogy fegyveres lázadók próbáltak meg behatolni Damboába, de sikerült visszaverni a támadást. A harcban legalább 30-an veszítették életüket, köztük 25 lázadó és 5 civil. A támadók egy páncélozott járművet is bevetettek, amit sikerült hatástalanítaniuk a katonáknak. Emellett fegyvereket és lőszereket is koboztak el a lázadóktól.

Damboa a kameruni határ közelében található, a nigériai hadsereg helyőrséget tart ott fenn. A város környékén rendszeresek a fegyveres összecsapások a kormányerők és a radikális iszalmista lázadók között. A nigériai kormány szerint viszont a mostani támadást nem a Boko Haram, hanem helyi útonállók hajtották végre. Szemtanúk és helyi lakosok azonban meg vannak győződve arról, hogy a támadók ezúttal is a terrorszervezet harcosai voltak.

A nigériai kormány és a Boko Haram pár napja tűzszüneti megállapodást kötött, bár ezt a radikális iszlamisták nem erősítették meg. A nigériai vezetés közölte: tárgyalások folynak annak érdekében, hogy a lázadók engedjék szabadon azt a 200 diáklányt, akiket több mint fél éve raboltak el. A tűzszüneti megállapodás ellenére ugyanakkor továbbra is folynak a harcok Nigéria északkeleti régiójában, ahol több mint egy éve rendkívüli állapot van érvényben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez