Demonstrálókat börtönöztek be Egyiptomban

Három év börtönbüntetésre ítélt egy bíróság vasárnap Egyiptomban 23 demokráciapárti aktivistát, aki a tüntetési jogot korlátozó törvény ellen tüntetett.

 A fiatalokat júniusban tartóztatták le, mert részt vettek egy demonstráción, amelyen egy tavaly novemberben elfogadott, a tüntetéseket engedélyhez kötő törvény ellen tiltakoztak. Az aktivistákat nemcsak e törvény megsértésében, hanem a tüntetés során elkövetett állítólagos más jogsértésekben, így a közúti közlekedés akadályozásában, a köztulajdon megrongálásában és “az állampolgárok terrorizálásában” is elmarasztalták. A szabadságvesztés mellett fejenként 10 ezer egyiptomi font (340 ezer forint) pénzbírsággal is sújtották a júniusi demonstráció résztvevőit.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a 23 fiatal perbe fogása csak egy újabb példája az ellenzéki megnyilvánulások elfojtására hivatott egyiptomi kirakatpereknek, amelyeket gyér bizonyítékok alapján indítanak.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök kormánya keményen lesújt mindenféle ellenzékre, legyen az iszlamista vagy világi – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez