Az ebolajárvány sújtotta országokba utazik az uniós koordinátor

Az Európai Unió ebolaügyi koordinátora hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy hamarosan a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokba utazik.

 A ciprusi Hrisztosz Sztilianideszt a múlt heti EU-csúcson bízták meg a feladattal. November elsejétől ő lesz az új Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtási és válságkezelési biztos.

A nemzetközi közösség az ebolavírus okozta megbetegedések idei tömeges felbukkanásakor alábecsülte a járvány méreteit, és késlekedett a határozott intézkedésekkel, holott a fertőzés terjedése csakis összehangolt, hatékony és gyors cselekvéssel szorítható vissza – mondta a koordinátor.

Mint közölte, november második hetében az érintett térségbe utazik, hogy ezzel is jelezze az európai országok szolidaritását és elkötelezettségét, illetve tájékozódjék a járvány megfékezéséhez szükséges legfontosabb intézkedésekről, illetve a korábban már elhatározott segélyprogramok végrehajtásáról.

Utalt arra, hogy a járvány összetett feladat elé állítja a hamarosan munkába lépő új Európai Bizottságot. Egyúttal próbaköve is lesz annak, hogy az egyes biztosi hivatalok közötti szoros együttműködést feltételező, megújult struktúrájú bizottság miként tud hatékony munkát végezni a járvány továbbterjedésének megakadályozása, illetve teljes megfékezése érdekében. Az ebola elleni hathatós európai fellépés ugyanis számos portfólió – az egészségügyi, a kutatási, a közlekedési, a pénzügyi, illetve akár a külkapcsolati tárca – között nagyon szoros kapcsolattartást feltételez.

Az unió részéről a legsürgősebb teendők közé sorolta Sztilianidesz az ebolás betegek ápolásához szükséges betegágyak számának jelentős növelését. Sürgősen ezer betegágyra van szükség a térségben, de ezt a számot az elkövetkező hónapokban ötezerre kell növelni – mondta. Az unió eddig mozgó laboratóriumokkal, illetve a helyi egészségügyi intézmények munkatársait kiképző szakemberekkel segítette a járvánnyal küzdő afrikai országokat.

Sztilianidesz szerint a betegek ellátásának javítása érdekében legalább negyvenezer főre kellene növelni a helyszínen az egészségügyi személyzet létszámát – közülük legalább 2-3 ezernek kellene érkeznie a nyugati országokból -, és fokozni kell az ápolók fertőzés elleni védelmét szolgáló rendszer hatékonyságát. Eddig 244 betegápoló esett áldozatul a fertőzésnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez