Kiengedték a kórházból az algériai elnököt

Abdelaziz Bouteflika elnök már haza is tért Algériába, de a kormány továbbra sem hajlandó elárulni, hogy milyen kezelésen esett át a 77 éves veterán politikus.

A francia Le Daphine Libere napilap információi szerint az algériai elnököt egy dél-franciaországi magánklinika kardiológiai osztályán kezelték. Bouteflika elnök ott tartózkodása alatt a klinika épületében és környékén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Egy emeletet pedig teljesen lezártak, hogy az algériai elnök nyugodtan pihenhessen.

A 77 éves elnök tavaly egy súlyos agyvérzésen esett át és több hétig ápolták egy francia klinikán. Súlyos betegsége ellenére azonban indult az áprilisi elnökválasztáson, amit hatalmas fölénnyel meg is nyert. Az elnök azonban nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Sok szerint Bouteflika elnök már képtelen irányítani az országot és csak azért van még mindig „hatalmon”, hogy a kormányzópárt kijelölhesse utódját és elrendezhesse a zökkenőmentes hatalomátadást.

Bouteflika 1999 óta vezeti az országot és azóta négyszer választották újra. A veterán politikusnak sok bírálója van, de még mindig az egyik legnépszerűbb közéleti személyiség az országba. Bouteflika azon kevés politikusok közé tartozik Algériában, akik még részt vettek a franciák ellen vívott véres függetlenségi háborúban, amelynek 1962-ben lett vége. Az elnök komoly szerepet játszott Algéria függetlenségében és a 90-es évek elején kirobbant algériai polgárháború lezárásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez