A fekete szexmunkások himnusza

 

A félig ugandai, félig ruandai származású Somi egy végtelenül nyomasztó és szomorú számmal hívja fel a figyelmet a prostitúcióra Nigériában. Az ország legnagyobb városában, Lagosban rengeteg szegénységben élő szexmunkás dolgozik. A dalhoz készült videoklip hozza a zene atmoszféráját, így másodpercek alatt elnyelnek minket a sötét utcák.

Az Allen sugárút a helyszín, ahol hosszú évek óta változatlan a helyzet. Éjszaka fiatal nők járják megszokott útjukat, talán már nem is vágyakozva egy szebb jövő iránt. Ha az ember arrafelé sétál, nem telik el néhány perc és már rá is köszönnek. Ezek a „helók” azonban nem arra vannak, hogy beszélgetést kezdeményezzenek, hanem rögtön az üzletre térnek.
A Brown Round Things (Barna, kerek dolgok) zenei háttere elsősorban Somi másfél éves lagosi tartózkodásának köszönhető. Mostanában egy – az említett számtól teljesen különböző stílusú albumon dolgozott. Amikor befejezte úgy érezte, nem adhatja ki, mert amit valójában el akar mondani, azt a The Lagos Music Salon fejezheti csak ki. Erről az albumról származik a Brown Round Things.  Nem volt célja, hogy csupán a már említett Allen sugárútról szóljon a zene, elmondása szerint ugyanúgy felcserélhető a helyszín, ahogy a mondanivaló is sokrétű. „Hívj, aminek csak akarsz” – mondanák a nők az utcán és ez a kijelentés igaz itt is. Mivel ennyi jelentéssel és mondanivalóval lett megpakolva a szám és az album, jogos a kérdés, hogy vajon nem megy-e a zene rovására? A válasz egyértelmű. A hibátlanul összerakott zene magával ragad és lehetetlen különválasztani a jelentéstől.

{youtube}9NAo8x4aoOk{/youtube}

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez