Afrikában hódít a Dacia

A marokkói kormány átfogó programot indított, melynek keretin belül anyagi támogatást is nyújtanak azoknak az iránytaxisoknak, akik hajlandóak lecserélni elöregedett Mercédeszüket, egy Dacia Lodgy, vagy egy Renalt Traffic kisbuszra.

Az észak-afrikai országban körülbelül 55 ezer fehér színű Mercedes 240-es típusú, főként dízel-meghajtású gépkocsi rója az utakat távolsági taxiként. A többségük már elmúlt 30 éves, több százezer kilométerrel a hátuk mögött, és állandó javításra szorulnak. Ráadásul rendkívül kényelmetlenek és balesetveszélyesek. Ennek ellenére még mindig a legnépszerűbb közlekedési eszköznek számítanak Marokkóban, ha valaki olcsón el akar jutni egy távolabbi településre vagy városba, ahova hagyományos taxik már nem szállítanak utasokat.

00049x271

 

 

 

 

 

 

 

 

A marokkói kormány eltökélt szándéka, hogy pár éven belül megújítsa, bővítse és fejlessze az iránytaxi szolgáltatást az országban. Ennek érdekében egy átfogó programot indítottak és pályázatotokat hirdettek. Az érdeklődők számára külön weboldalt is létrehoztak, ahol a jelentkezéshez szükséges összes dokumentumot, tájékoztatót és formanyomtatványt le lehet tölteni. A program célja hogy kevesebb, hogy a távolsági taxisok modernebb, kényelmesebb és biztonságosabb autókkal szállítsák az utasaikat. A kormány pedig kész 80 ezer dirham (2,25 millió forint) támogatást nyújtani azoknak a taxisok számára, akik megfelelnek a követelményeknek és készek kiöregedett kocsijukat egy Dacia Lodgy vagy egy Reanult Traffic-ra lecserélni. Mindkét kisbusz hét ember szállítására alkalmas és több csomagot képes tárolni. Ráadásul sokkal kevesebb a káros anyag kibocsátásuk, mint a „sufni tunnigos” Mercédeszeknek. A pályázatok leadási határideje 2015.október 30-a.

Marokkóban két féle taxi létezik. Kicsi „petits” és nagy „grands”. A kis taxik elsősorban a városokban működnek és a városon kívülre nem igazán szállítanak utasokat. Legfeljebb két vagy három utas szállításra alkalmasak. A kis taxik minden városban más színűek. Rabatban kék, Tangerben, világoskék, Casablancában piros, Marrákesben okkersárga, míg Agadírban narancssárga színűek. A nagy taxik viszont kizárólag távolsági utakra vehetőek igénybe és az egész országban fehérre vannak festve. A távolsági taxik csak akkor indulnak el, ha legalább öt vagy hat utasuk van. Ezek a fajta taxik rendszerint önállóan működnek és nem tartóznak társaságokhoz. Az indulás előtt a sofőr rendszerint egy fix összegben állapodik meg az utasokkal, akik közösen dobják össze az úti költséget.

00000cco-2

000Small Taxi

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez