Kalifátus Líbiában?

A Kalifátus katonái kiképző táborokat rendeztek be Líbia keleti felében Derna város közelében- ezt közölte David Rodriguez tábornok, az USA afrikai erőinek parancsnoka. Amerikai kém műholdak rendszeresen figyelik Líbiát azóta, hogy 2012. szeptember 11-én megölték az Egyesült Államok nagykövetét Bengáziban.

Körülbelül 200-an lehetnek azok a dzsihád harcosok, akik letették a hűségesküt a Kalifának- mondta az amerikai tábornok. Szerinte olyan helyi harcosokról van szó, akik most a Kalifa oldalára álltak. Hasonló eset már bekövetkezett Algériában, ahol a kabil hegyvidéken egy iszlamista milícia letette a hűségesküt a Kalifának. Nem sokkal később elfogtak egy francia idegenvezetőt, és levágták a fejét. Így akarták megbüntetni Franciaországot, amiért annak repülőgépei támadják a Kalifátus állásait Irakban. Egyiptomban a Sinai félszigeten gyülekeznek a Kalifátus hívei. Maga a Kalifa- Abu Bakr Al Bagdadi- büszkén közölte nemrég egy videón: Líbia, Algéria, Egyiptom, Jemen és Szaúd Arábia dzsihád harcosai hűséget esküdtek neki.

Líbia keleti és déli része már azóta az iszlamista milíciák ellenőrzése alatt áll, hogy megindult a háború Kadhafi megbuktatására 2011-ben. A központi kormánynak sohasem sikerült helyreállítania a rendet. A kiképző táborokban sok külföldi dzsihád harcos is érkezik. Ma már Derna városának központjában is vígan lobog az iszlamista terroristák fekete lobogója. Hasonló fekete zászlóval rohamozták meg a dzsihád harcosok az USA konzulátust Bengáziban, ahol a nagykövet is ott volt. A támadás végén négy amerikai életét vesztette, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete. Időközben a fővárosban, Tripoliban is tarthatatlanná vált a helyzet: az USA sok más nyugati államhoz hasonlóan kivonta diplomatáit Líbiából.

Franciaország távozó vezérkari főnöke a tavasszal azt javasolta: a nagyhatalmak indítsanak nagyszabású szárazföldi akciót Líbia megtisztítására. A javaslatot Washingtonban elvetették. Most, hogy a Kalifátus katonái is felbukkantak Líbia keleti részén, az USA intéz-e ellenük légicsapásokat, mint Szíriában és Irakban?- kérdezték David Rodriguez tábornoktól. “Nem, most nem!”- hangzott a lakonikus válasz az USA afrikai erőinek parancsnokától, aki megerősítette: a Kalifátus katonái immár Líbiában is jelen vannak.

 

Kép: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez