Egyesült Arab Emírségek: Három nő kerülhetett fogságba egy Twitter-üzenet miatt

A nővérek – akiknek két héttel ezelőtti nyomtalan eltűnése az Egyesült Arab Emírségek elnyomó módszereit szemlélteti – valószínűleg kínzásokat és egyéb rossz bánásmódot szenvednek el, így sürgősen ki kell őket szabadítani – jelentette ki az Amnesty International.

A három nőnek azután veszett nyoma, hogy február 15-re beidézték őket rendőrségi kihallgatásra Abu-Dhabiban, amiért a közösségi médián keresztül felszólaltak bátyjuk, egy lelkiismereti fogoly ügyében.
“A hatóságok nyilvánvalóan azért büntetik őket, mert a Twitteren keresztül felhívták a figyelmet bátyjuk tisztességtelen tárgyalására. Röviddel azután, hogy a Twitteren közzétette rövid üzenetét – “Hiányzik a bátyám” –, Aszma Kalifa asz-Szuvajdit és két nővérét beidézték a rendőrségre; azóta pedig nyomuk sincs, mintha a föld nyelte volna el őket.” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjáért felelős igazgatója. “A hatóságoknak fel kell ismerniük, hogy a kritikusok elhallgattatására és a véleménynyilvánítás szabadságának megsemmisítésére tett elnyomó kísérleteik visszafelé fognak elsülni. Nem tarthatják a végtelenségig bezárva az aktivistákat és családtagjaikat, csak úgy, bármiféle vád nélkül, szeszélyből. Ezeket a nőket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni mindenki mással együtt, akiket csupán véleményük békés kifejezése miatt tartanak fogva.”
A három nő, Aszma, Marjam és Aljazija Kalifa asz-Szuvajdi békés online-kampányt folytattak bátyjukért, Dr. Issza asz-Szuvajdiért. A férfi egyike annak a 69 embernek, akiket 2013-ban egy nagy port kavart, 94 kormánykritikus és reformista ellen folytatott tisztességtelen tömeges perben elítéltek.
Miután a nővérek elmentek a rendőrségi kihallgatásra, többé nem tértek haza, és semmilyen kapcsolatot nem teremtettek a családjukkal. Anyjuk másnap kapott egy rövid telefonhívást azzal, hogy “A lányaid jól vannak”, de a hívó – aki saját bevallása szerint az állambiztonság embere volt – nem szolgált több információval.
A nővérektől valószínűleg megtagadták ügyvédhez való jogukat. Az Amnesty International által dokumentált esetek alapján az állambiztonsági szervek a fogvatartottakat titkos fogdákba viszik, ahol a világtól elzárva tartják őket hetekig vagy akár hónapokig. Ilyenkor a családjaikkal vagy ügyvéddel sem érintkezhetnek, gyakran megkínozzák vagy más módon bántalmazzák őket.
A három nő esete csak egy példa az említett perben elítéltek családtagjainak esetei közül, akiket valamilyen módon zaklattak, megfélemlítettek vagy letartóztattak, miután Twitteren kritizálták a büntetőeljárás módját, vagy a kínzásról adtak hírt. Vannak olyanok is, akiket utazási tilalommal sújtottak vagy elkobozták útlevelüket.
Annak ellenére, hogy a régió egyik legnyitottabb és leginkább haladó államaként igyekszik magát eladni, az Emírségek történelmében nem idegen a rend vasmarokkal való megtartása. A hatóságok mostanra szinte teljesen lehetetlenné tették, hogy az emberek megtorlás nélkül online kifejezhessék békés véleményüket.” – hansúlyozta Philip Luther.
Az Egyesült Arab Emírségekben számos kormánykritikus és reformista aktivistát tartóztattak le önkényesen; sokukat hosszú időre fogva tartották, néhány esetben elrabolták. További információért lásd:
Rónai Judit
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez