Több tonna elefántcsontot semmisítettek meg Kenyában

A kenyai hatóságok több mint 30 millió dollár értékű elefántcsontot égettek el, amit orvvadászoktól és illegális szállítmányokból foglaltak le. A Save the Elephants nevű civil szervezet jelezte, hogy ekkora mennyiséget még soha nem semmisítettek meg egyszerre.

A 30 tonna elkobzott elefántcsontot a vadvilág világnapja alkalmából égették el. Az eseményen jelent volt a kenyai elnök is, aki ígéretet tett arra, hogy 2015 végéig megsemmisítik az ország teljes elefántcsontkészletét, amely a becsélések szerint elérheti a 100 tonnát is. A kenyai elnök emellett hangsúlyozta, hogy mostantól sokkal szigorúbban fognak fellépni az orvvadászok ellen, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy véget vessenek az illegális elefántcsont-kereskedelemnek.

Az elefántagyarakból összerakott három méter magas máglyát az elnök személyesen gyújtotta meg. A rendkívül értékes csontok megsemmisítése azonban több napig is eltart, idő kell ahhoz, hogy hamuvá váljanak. A máglyát ezért fegyveres biztonsági őrök figyelik és ügyelik.

A kenyai vadvédelmi szolgálat szerint körülbelül 38 ezer elefánt és orrszarvú él jelenleg az országban. A hivatalos adatok alapján az orvvadászok 2013-ban 300 elefántot és 59 orrszarvút öltek meg a kenyai vadasparkokban, szakértők és civil szervezetek azonban azt jelezték, hogy ennél jóval több állat pusztult el az orvvadászok miatt.

Az ENSZ úgy tudja, hogy Afrikában évente körülbelül 30 ezer elefántot ölnek meg évente, hogy agyaraikat és csontjaikat a feketepiacon értékesítsék. Az elefántcsont kilós ára elérheti a 2100 dollárt is. Az afrikai orvvadászok elsősorban távol-keleti megrendelésre dolgoznak, ahol az elefántcsontokból dísztárgyakat készítenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez