Semmire sem emlékeznek a Boko Haram fogságából kiszabadított gyerekek

Nyolcvan gyermeket szabadítottak ki a kameruni katonák novemberben a Boko Haram egyik táborából. A gyerekek azonban azóta egy szót sem szóltak és még saját nevükre sem emlékeznek.

Az amerikai National Democratic Institute (NDI) izgatgatója, Christopher Formunyoh elmondta, hogy a szélsőséges iszlamisták fogságából kiszabadított 5 és 18 év között gyerekek semmilyen nyelven nem beszélnek, vagy nem akarnak megszólalni. Még a helyi törzsi nyelveken sem sikerült beszédre bírni őket. A gyerekek kilétéről ezért semmilyen információt nem sikerült szerezni. Azt sem tudni róluk, hogy melyik etnikumhoz tartoznak és honnan rabolták el őket a Boko Haram harcosai – mondta a BBC-nek az amerikai intézet igazgatója.

A gyerekeket még novemberben szabadították ki a Boko Haram egyik kameruni táborából, ahol vélhetően agymosáson mentek keresztül és nem kizárt, hogy öngyilkos merényletek végrehajtására próbálták felkészíteni őket. Formunyoh elmondta, hogy a gyerekek fogvatartói mindvégig szélsőséges dzsihadista ideológiával tömték a fejüket és a hosszú fogság során minden kapcsolatuk megszűnt a külvilággal, családjukkal és szüleikkel. A gyerekeken jelenleg profi szakemberek próbálnak segíteni, de ők sem tudtak eredményeket elérni. A gyerekek nem tudnak szavakat kiejteni és artikulálni. Még a saját nevüket sem tudják megmondani– mondta az NDI igazgatója.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez