Megrongált házak és ijedelem – földrengés Kolumbiában

Mintegy kétszáz lakóházat, több középületet, repülőteret, kórházat és iskolát rongált meg az a földrengés, amely szerdán megrázta Kolumbia nagyobb részét: a Richter skálán mért 6,6 fokozatú rengésnek nem volt halálos áldozata.

 

A földmozgás epicentruma Santander megyében volt, és ott keletkeztek a legnagyobb károk is: Bucaramanga város központjában megrongálódott a polgármesteri hivatal épülete, betörtek az irodaházak ablakai és a repülőtér irányítótornya is ablakok nélkül maradt. A Kolumbiai Geológiai Szolgálat szerint a rengés mintegy 15 másodpercig tartott és helyi idő szerint 15:55-kor észlelték.

A legnagyobb károk Betulia településen keletkeztek, ahol 144 lakóház vált lakhatatlanná, és a kórház épülete is erősen megrongálódott.

A turisztikai szempontból is jelentős Barichara településen, amely sokak szerint Kolumbia legszebb faluja, megrongálódott a kórház. A rengést Bogotában, a fővárosban is észlelték: ott hat lakóházon lettek jelentős repedések. Hasadások keletkeztek a Fusagasugá és Silvania felé vezető autópályán is. Az ország harmadik legnagyobb városának, Calinak a repülőterén is kisebb zavarokat okozott a földmozgás, de a kezdeti pánik elmúltával az ország összes repülőtere normálisan működik. Az ország vezetése Twitter-üzenetben kérte a  lakosságot, hogy ne essen pánikba, hiszen semmi jele  annak, hogy újabb földrengések jönnének.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez