Tuti üzlet: 500%-ot hoz a szovjetszkij szuvenyír

Ha akad még az otthonában Szokol rádió, szovjet masszázsgép, Lenin szobrocska, Krasznaja Moszkva parfüm, Viszockij lemez, Misa mackó, színjátszós-, és kacsintós kitűző, gyorsan keresse elő! Az interneten viszik, mint a cukrot.

Akár 300-500 százalékos profitot is hozhatnak a kultikus szovjet tárgyak az olyan online piacokon, mint az eBay, vagy az Etsy – állítja több kereskedőre hivatkozva a The Moscow Times. Az orosz-nyugati konfliktus ellenére az egykori keleti blokk szuvenírjeit főleg az Egyesült Államokban keresik. Igaz, vannak az üzletnek buktatói is.

Merilin Pold az Etsy-n üzemelteti a Merilin’s Retro üzletet Tallinnból. Mivel Oroszországba átutazni nem annyira olcsó, főleg a vízum miatt, Pold turkálókból és bolhapiacokról szerzi be az orosz, illetve szovjet tárgyakat. A török származású, jelenleg Berlinben élő Bora Erdinc az egy tucat, főleg Bulgáriában vásárolt szuvenír eladásával akár 300 eurót is megkeres. Mint minden jövedelmező ágazatnál, ebben az esetben is megjelentek a hamisítványok. Mágneseket, kulcstartókat, de még a hagyományos Matrjoska babákat is legyártják olcsón Kínában.

A szovjet dolgokat főleg az amerikaiak, a konyhai eszközöket a németek és az osztrákok keresik. Bár az üzlet 90 százalékát lefedi a tengerentúli kereslet, a vám és a műemlékvédelmi szabályok a bevétel nagy részét elviszik. Az orosz törvények ugyanis tiltják az 1930 előtt készült tárgyak exportját, de sokszor a későbbieket is. A legális kiviteli procedúra pedig túlságosan hosszú és bonyolult.

A nehézségek ellenére nagyon megéri szovjet régiségekkel kereskedni, mondja az észt Pold: „Ez a napi munkám. Megveszem a tárgyakat, megtisztítom, lefényképezem és felteszem a netre. Magam osztom be az időmet. Ott és akkor pihenek, ahol és amikor akarok.”

Kép: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez