Egy éven belül helyreállhat a globális olajpiac egyensúlya

“Lelassul az olajkutatás és feltárás, csökken a kínálat. Így a növekvő kereslet helyreállíthatja az olaj világpiaci árát”- állítja Igor Szecsin. A Rosznyeft főnöke szerint akár még 110 dollár fölé is emelkedhet egy hordó olaj ára, mely jelenleg 60 dollár körül van.

“100 milliárd dollárt bukott el az olajipar. Ennyit nem fektettek be az alacsony árak miatt”- állapította meg a Wood Mackenzie ügynökség. Rengeteg munkahely is elveszett. 2017-ig 20%-kal csökkennek a befektetések az olajiparban a 2014-es szinthez képest- jósolja az ügynökség. Sokan a nyolcvanas évekhez hasonlítják a helyzetet. Akkor 70%-kal csökkent az olaj ára a világpiacon, aminek nagy szerepe volt a Szovjetunió meggyengülésében, és végül a bukásában is. Igor Szecsin szerint ma más a helyzet: akkor már a 20-30 dolláros ár is elég volt ahhoz, hogy folytassák az olajkutatást, mert így is megérte. Ma ehhez már hordónként 60-100 dolláros ár kell, mert egyre nehezebb körülmények között kell kitermelni az olajat.

“Ez döntő különbség, ezért igen nagy mértékben megnőtt a tőzsde szerepe az olajiparban. Ma a pénzügyi befektetők döntenek az olajipar jövőjéről”- panaszkodik Igor Szecsin. Ők manipulálják az árakat, nem pedig a vásárlók és az eladók közötti egyensúly alakítja azt. Ugyanakkor idézi a newyorki tőzsde egyik nagyágyúját, a Morgan Stanley-t, mely azon a véleményen van, hogy egy éven belül helyreáll a globális olajpiac egyensúlya. Így látja a Rosznyeft főnöke is.

Kérdés persze az, hogy milyen áron alakul ki az egyensúly? Július óta az olaj ára a világpiacon több mint 50%-kal csökkent. Most sok szakértő szerint elérte a mélypontot, és megindult felfelé. A 60 dolláros árat Igor Szecsin biztatónak tartja, de abban reménykedik, hogy megy az még feljebb is: 90, 110, vagy akár 130 dollárig is. Nagyon nagy szerepe van az olaj fogyasztói árában az államnak. Amerikában kevésbé adóztatják meg az olajat, mint Európában, ennek következtében az amerikai energiaszektor helyzeti előnyben van. Európa viszont az energiaellátás biztonságát veszélyezteti azzal, hogy szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben, hiszen így csökkennek az olajipar befektetései Oroszországban- állítja Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Rosznyeft főnöke.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez