Kubai salsa a Duna partján – beszélgetés a nagykövettel

Budapestet a világ egyik legszebb fővárosának tartja, a Duna látványa pedig mind a mai napig lenyűgözi Julio César Cancio Ferrert, Kuba magyarországi nagykövetét. A diplomata Nagykövetek a föld körül című sorozatunk legújabb epizódjában mesélt hazánkban szerzett tapasztalatairól, élményeiről, valamint a két ország kapcsolatáról.

Julio César Cancio Ferrer 2012 novembere óta látja el Kuba diplomáciai képviseletét Magyarországon. A karibi ország nagykövete már kinevezése előtt is többször megfordult fővárosunkban, és már akkor feltűnt neki, hogy a Duna menti városok egyike sem tudta olyan módon bevonni a folyót a mindennapi életbe, mint azt Budapest tette. A természet és a városi társadalom közötti összhang azóta is csodálattal tölti el itt Budapesten, minden alkalommal, amikor valamelyik hídon átkel. Éppen ezért elsőként egy kiadós, Duna-parti sétát javasolna azoknak, akik hazájából Magyarországra érkeznek. A séta végén, vagy éppen azt megszakítva pedig a magyar gasztronómia remekeinek megismerését javasolja Ferrer nagykövet úr, aki mindenekelőtt a kubai gyomor számára kicsit fűszeres, de mégis ízletes gulyáslevest kedveli különösen. A remek magyar borok közül sok Kubában is beszerezhető, igen kedvelt a Bikavér, vagy éppen a világhírű Tokaji, amelyből az ismert kubai költő és nemzeti hős, José Martí is előszeretettel fogyasztott egy pohárral étkezései végeztével.

Persze egy pohár kiváló rumért nekünk sem kell a világ másik felére utaznunk, de ha tehetjük, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnunk Kubába. Nem csak a messze földön híres, cukornádból készített ital miatt. A szigetország tengerpartjai, strandjai elsőrangú kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak, de a látogatóknak érdemes elmerülniük a trópusi égöv nemzetközileg elismert természeti szépségeiben is. Ezt Ferrer nagykövet úr is megemlíti, és jó tanácsként arra buzdítja szülőhazája vendégeit, hogy mozduljanak ki a luxushotelek nyújtotta kényelemből és vegyüljenek a helyi lakosokkal, fertőződjenek meg a kubaiakra oly jellemző vidámsággal, hiszen a kubai boldog, táncolni, mulatni szerető nép. Az ottani emberek számára a mosoly nagy érték, de ugyanakkor felelősségteljesek is tudnak lenni, ha a helyzet úgy kívánja. Talán a két nemzet közötti hasonlóság miatt is egyre több a vegyes házasság magyar és kubai állampolgárok között, és remélhetőleg a jövőben újabb vegyes generációk építik majd tovább a két ország közötti kapcsolatokat.

A kubai és magyar nemzet között ugyanis igencsak élő, élénk az együttműködés. Például kulturális téren. Nemsokára magyar táncosok lépnek majd fel Havannában, tavaly pedig egy nagyszabású fotó- és képkiállításon mutatkozhatott be Magyarország a kubaiaknak. A közeljövőben pedig magyar nyelven is megjelenik a Gabriel García Márquez által híressé vált mágikus realizmus nevű irodalmi irányzat alapítójának tartott Alejo Carpentier egyik könyve, így ha lassan, de a magyar olvasók is hozzáférhetnek a kubai kultúra alapműveihez. A világhírű kubai salsát pedig Magyarországon is rengeteg iskolában tanítják, de nagykövet úr reméli, hogy előbb-utóbb a kubai nemzeti balett társulat is fellép majd hazánkban is, és a magyar közönség is megcsodálhatja, milyen az, amikor egy vérbeli kubai balerina élőben táncol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez