Hogy lehetek topmenedzser Moszkvában?

Éppen állást keres? Esetleg már azon is elgondolkodott, hogy megpróbálja Oroszországban? Akár alkalmazottnak, akár felsővezetőnek jelentkezne, tudja meg, milyen ott a cégkultúra! Az Aeroflottal és a Gazprommal együtt összesen 41 orosz társaság adatai alapján állította össze idén először oroszországi indexét a világ nagyvállalatait harminc éve vizsgáló Spencer Stuart elemzőcég.

Érdemes Oroszország felé orientálódnia a külföldön munkát keresőknek. A geopolitikai és gazdasági válság ellenére az orosz cégek még mindig viszonylag sok külföldi top-menedzsert foglalkoztatnak. Míg az orosz elnökségek tagjainak 24 százaléka külföldi, addig Olaszországban csak 7, Spanyolországban 11, viszont Nagy-Britanniában 33, Svájcban pedig 59. Ugyanakkor a 41 vizsgált cégből tíznek csak orosz felsővezetői vannak.

Ha gyorsan szeretne a csúcsra jutni és nem nő, olvasson tovább! A legfiatalabbak az orosz igazgatótanácsokban ülnek, átlagosan 52,5 évesek, míg Európában és az Egyesült Államokban 58-61 évesek. A nemek arányában is eltérést mutatnak az orosz igazgatótanácsok, amelyekben csupán 8 százalékos a nők aránya. Ez a legalacsonyabb mutató a Spencer Stuart felmérésében, miközben ez az adat Franciaországban már elérte a 100 százalékot, Olaszországban a 87-et, Spanyolországban a 68-at. Az is érdekes, hogy az orosz igazgatóságokon dolgozó 35 nő mindegyike tavaly foglalta el jelenlegi pozícióját. Szakértők szerint ez a lassú, de induló változásra utalhat.

Viszont nem feltétlenül tetszene Oroszország, ha nem konfliktuskerülő és nem fél konfrontálódni a főnökeivel sem. Az orosz igazgatótanácsokat ugyanis nem nagyon érdekli saját munkájuk megítélése. Míg a 41 cégből csupán kettő végez hatékonysági-felmérést, Olaszországban a cégek 27, Franciaországban 35, Spanyolországban 88 százaléka.

Az orosz vállalatok legfájóbb pontja a fizetés. Másokkal ellentétben Oroszországban nem igazán publikus a jutalmazás, a 41 társaság csupán 24 százaléka tájékoztat erről. Ha mégis hajlandóak információt adni, akkor az leginkább csak egy átlagos szám és nem bontják le külön-külön az egyes vezetőkre.

Ha mostanra kedvet kapott, de gyűlöli az értekezleteket, inkább ne jelentkezzen arra a zsíros moszkvai állásra! A gyűlésezésben ugyanis verhetetlenek az oroszok. Átlagosan 22,3-szer ülnek össze egy évben, de van ahol akár hatvanszor is, a rekorder Gazpromnál nyolcvanszor. Külföldön ez a szám 7-10 körül mozog.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez