Egyiptomot leminősítette a Fitch

Egyiptom, Kairó – A cég közel-keleti igazgatója közölte, hogy Egyiptom minősítését BB- ről BB- ra rontják le, és azt is kilátásba helyezte, hogy további leminősítés is várható, ha nem lesz kedvező változás Afrika második legnépesebb államában.

Mivel indokolta Fox igazgató a döntést? “Egyiptom devizakészlete  tavaly jelentősen csökkent, és közben a politikai turbulencia folyamatosan fenyegeti a gazdasági fellendülést.” A Mubarak rendszer bukása óta 44 %- al csökkent Egyiptom devizakészlete, 36 milliárd dollárról 20 milliárdra! Mindez elsősorban amiatt következett be, mert a turizmus jelentős mértékben visszaesett a zűrzavaros helyzet miatt.

Az IMF készenléti hitelt ajánlott Egyiptomnak 3,2 milliárd dollár értékben, de Kairóban eddig hivatalosan nem adtak választ a Nemzetközi Valutaalapnak. Azaz pontosabban szólva túlságosan is sok válasz érkezett : az új hatalom hol igent, hol nemet mond az IMF- nek, amely kivár.

Ebben a helyzetben viszont: ” miután a politikai átmenet tovább tart, mint ahogy azt várni lehetett, növekszik a bizonytalanság a helyzet megítélésében és ez nem erősíti a befektetők bizalmát” – fogalmazza meg aggodalmait a Fitch Egyiptom leminősítése alkalmából.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez