A víz mindenkinek nyakig ér-úszóverseny Kampalában

Nagyszerű hangulatban telt az Uganda fővárosában, Kampalában megrendezett kerületi iskolai úszógála. Az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket, hiszen egy helyi szálloda szabadtéri medencéjében zajlott a verseny. A sporteseményen a British School of Kampala (BSK) tanulói képviseltették magukat, korcsoportok és nemek szerint.

Különböző nemzetiségű gyermekek vettek részt a versenyen – ugandai, ruandai, dél-szudáni, szudáni, eritreai, angliai, botswanai, japán, spanyol, német, nigériai is volt a diákok között. Persze nem lenne teljes a létszám, ha legalább egy magyar gyermek nem szerepelt volna a bajnokságon. Négy csapatra osztották a jelentkezőket: Nightengale, Shakespeare, Newton és Victoria “házhoz” szerezték a pontokat.

A rendezvényt Moses tanár úr kedves és biztató szavai nyitották meg. 68 lelkes induló várta izgatottan az indítás hang, vagy hangsúlyozom: kézjelét. Hiszen úgy gondolhatnánk, hogy az egyik elég lenne, de nem, Afrika és benne Uganda támogatja az integrált iskolánkat, így Magyarország elismert riporterének Vujity Tvrtkonak távoli szurkolásával Julie, a siketnéma kislány is részt vett a versenyen. Julie-t kedves „muzungu” (fehér ember) barátja támogatásáról biztosítottuk és ő mindent megtett a jó szereplésért. Csapatuk neve , a Victoria ugyan nem győzelmet jelentett most, de a biztos második helyet igen!

A versenyszámok igencsak különbözőek voltak. 6-12 éves korig mérték össze erejüket az indulók gyors-, mell-, hát-, pillangóúszásban. Ha még esetleg valaki nem volt megfelelően vízbiztos, játékos vízi-vetélkedőket rendeztek számukra: merülés a kismedencében víz alatti karikákért, vagy víz felszínén gyűjthető kislabdákért. Értelemszerűen itt az szerezte a több pontot, aki a legtöbb játékot gyűjtötte.

A jó eredmények elérésében a lelkes, hovatartozástól független biztatás sokat segített. Az első hely a Newton-é,  , második a Victoria lett, harmadik a Shakespeare, végül de nem utolsó sorban a Nightengale. A legfontosabb persze a részvétel volt, így az ajándékokban is mindenki örömét leli: gumi – és focilabdákkal, ugrókötelekkel támogatták a szervezők az egészséges életmódot és a további sportolást. (Az AFP fotóján kevésbé szerencsés, de nagyon boldognak tűnő szudáni gyerekek lubickolnak.)

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez