Drón végzett a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik kitervelőjével

Telibe talált Jemenben egy amerikai drón egy olyan autót, melyben hat al-Kaida harcos utazott. Egyikük, Ibrahim al Rubais több mint húsz éve küzdött az iszlamista ügyért: harcolt Afganisztánban, ült Guantánamo börtönében és 2006 óta az AQPA egyik vezetője volt.

Az AQPA az al-Kaida legaktívabb szervezete az Arab félszigeten. Tagjai április elején elfoglalták Hadramaut tartomány nagy részét – kihasználva a polgárháborút. Mukallában, a tartomány fővárosában rendeztek be ideiglenes főhadiszállást. Itt vett részt egy tanácskozáson Ibrahim al Rubais, aki társaival együtt életét vesztette a dróntámadás miatt.

Ki volt Ibrahim al Rubais? Fejére ötmillió dollárt tűzött ki a washingtoni igazságügyi minisztérium, tehát fontos vezetőnek tartották az al-Kaidában. Nem operatív főnök volt, inkább vallási prédikátor, aki szülőföldjén, Szaúd-Arábiában szerezte meg az alapismereteket egy Korán iskolában. Oszama bin Laden hívására Afganisztánba ment, ahol fegyverrel harcolt előbb az amerikaiak mellett, majd ellenük. Elfogták. Éveket ült Guantánamo börtönében. 2006-ban szabadult. Azonnal csatlakozott az al-Kaida legerősebb szervezetéhez, mely az Arab félszigeten működik. Gyorsan haladt előre a ranglétrán, mert az amerikai dróntámadások alaposan megtizedelték a terrorista szervezet vezérkarát.

Az ideológiai front egyik vezéreként kulcsszerepe volt abban, hogy januárban Párizsban az AQPA megbízásából két iszlamista fegyveres gyilkosságsorozatot hajtott végre a Charlie Hebdo szerkesztőségében. Akkoriban Ibrahim al Rubais kijelentette: “Franciaország ma komolyabb ellenfele az iszlámnak mint az Egyesült Államok. Jelenleg az első helyen áll azok között az államok között, melyek háborút hirdettek az iszlám ellen.”

A jemeni polgárháború alkalmat adott az AQPA-nak, hogy kiterjessze befolyását. Elfoglalták Hadramaut tartomány jórészét. Az USA pedig kivonta katonáit az országból – a bizonytalan helyzetre hivatkozva. Így a dróntámadás valószínűleg hajóról érkezett, vagy Szaúd-Arábia területéről. Szaúd-Arábia háborút hirdetett a húszi síita lázadók ellen, de ez nem jelenti azt, hogy kiegyezett volna a szunnita AQPA-val, mely a monarchia megbuktatására törekszik. Az AQPA nyilvánvalóan meggyengült a népszerű vezető prédikátor halálával, de a zűrzavaros helyzet lehetővé teszi számára, hogy fokozza befolyását Jemenben, ahol a permanens polgárháború teljesen megszüntette az államhatalmat, miután az államfő Szaúd-Arábiába menekült.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez