Népességrobbanás Nigériában? Afrika legnépesebb országa lehet 2050-re

Nigéria, Abuja – Népességrobbanásra számítanak kutatók az afrikai kontinens egyik legnagyobb országában, Nigériában. A demográfusok szerint a kőolajban gazdag ország lakossága 2050-re elérheti a 389 milliót, ezzel a világ harmadik legnépesebb állama lesz.

 

Még éppen csak megszületett a hétmilliárdodik ember a Földön, a népességkutatók figyelme már isa rendkívüli növekedést mutató országok felé fordult. Nigériában évente 3,2 százalékkal nő a népesség. Számítások szerint 2050-re az ország lakossága eléri majd a 389 milliót, ezzel Afrika legnépesebb és a világ harmadik leglakottabb országa lesz Nigéria.

Az afrikai ország már most is legnépesebb államok közé tartozik a kontinensen. Gazdasági növekedése az elmúlt években átlagosan 7 százalék volt, elsősorban a magas olajáraknak köszönhetően. Csakhogy az országban mindent elborít a korrupció, és a lakosság több mint 70 százaléka napi egy dollárnál is kevesebb pénzből él. Egy friss ENSZ tanulmány szerint 50 millió fiatal munkanélküli, vagy nem kellően foglalkoztatott. Ez pedig kedvező táptalajt jelenthet a bűnözésnek és a vallási szélsőségességnek. Ezért a kutatók számára is egyelőre kérdés, hogy átok, vagy áldás ez a növekedési ütem Nigériában.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez