Kína kopogtat Kongóban

Kongói Köztársaság, Brazzaville – Kína négy különleges gazdasági övezet hozna létre a Kongói Köztársaságban, és kész segítséget nyújtani az afrikai ország gazdasági átalakításához.

 

 A kongói vezetés nemrég bízott meg egy szingapúri céget, hogy készítsen megvalósíthatósági tervet a különleges gazdasági övezetek létrehozására. Alain Akoulala Atipault kongói miniszter elmondta, a kínaiak nagy érdeklődést tanúsítanak a projekt iránt és jelezték, hogy készek pénzügyileg és infrastruktúrafejlesztéssel is támogatni a különleges gazdasági övezetek kiépítését. A megvalósíthatósági tervek 10 hónap múlva készülnek el. A tervek szerint az egyik gazdasági övezetet Pointe-Noiréban alakítanák ki, amely jelenleg is a Kongói Köztársaság kereskedelmi központjának számít. A másik övezet Oyo-Ollambóban hoznák létre, amely 400 km-re található a fővárostól, Brazzavilletől. A másik két övezet helyszínét még nem tudni, de a kongói kormány azt mondta, hogy az ország belsejében kerülnek majd kialakításra.

 A Kongói Köztársaságé az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaság a térségben és a szakértők 10%-os növekedés várnak az idén. A gazdaság szerkezete viszont elavult és főleg az olajszektorra épül. Kongó 340 ezer hordó kőolajat termel, de nincsenek igazán hatékonyan működő vállalatai. Ráadásul az ország infrastruktúrája siralmas állapotban van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez