Veszélyben a világ egyik legjobb nudista strandja

Szentpétervári nyaraláskor a Finn-öbölben sétálva nem meglepő, ha hirtelen körülöttünk mindenki meztelen. Nem nagyon jelzik előre, hogy nudista strand következik. Valószínűleg ezután sem fogják, májustól ugyanis bezárják.

A szexuális forradalom idején érte el a naturizmus a második orosz fővárost. A nudisták 1959-től járnak ki a Szentpétervártól kb. 35 km-re fekvő strandra, a Dűnére. Igazán ismertté a rendszerváltás után vált a mintegy száz méter hosszú partszakasz, amit 1992-ben hivatalosan is bejegyeztek, 2008-ban pedig a világ legjobb nudista strandjai közé is beválasztottak. A strand közösségi oldala itt látható.

Bezárását tavaly jelentették be Szentpéterváron és vészesen közeledik a szomorú dátum. Május 1-től pénzbírsággal büntetik a parton meztelenül tartózkodókat. A Dűne felszámolását azzal magyarázta a fontanka.ru szentpétervári hírportál, hogy a város magánbefektetők segítségével szeretné rendezni, akadálymentesíteni a területet. Már megvan a forrás az infrastruktúra fejlesztésére, az öltözőkre, vizesblokkokra. Jövőre pedig őrző-védő szolgálat is vigyázná a strandot.

A nudisták szerint viszont Vitalij Milonov képviselőtől származik az ötlet. Pár évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére fogadta el Szentpétervár a homoszexuális propagandát a kiskorúak körében tiltó törvényt. Az Oroszország leghomofóbabb képviselőjeként is ismert Milonov azzal a kéréssel fordult egy éve a partszakasz vezetőjéhez, hogy ellenőrizzék a terület „erkölcsi állapotát”. Ugyanis rendszeresen panaszkodnak neki a napozók fura kapcsolatai és agresszív viselkedésük miatt. „Egyszerűen csak pihenni járunk oda” – válaszolt a vádakra Georgij Karpov a nudisták egyik adminisztrátora a fontanka.ru cikkében.

A Szabadtest kultúra társaságának elnöke, Kirill Vasziljev, aki gyerekkora óta jár a Dűnére, azonban még nem aggódik. Mivel számtalan tapasztalatuk van a szovjet időkből, az esetleges razziákat fogják tudni kezelni – mondta a Szabad Európa Rádió cikkében. A pénzbírságtól meg azért nem fél, mert a magas rangú rendőrtisztek fele rendszeresen napozik velük meztelenül. Valamint a szomszédos finn nudistákat is hajlandóak elvinni Szentpétervárra tiltakozásul.

Ha viszont mégsem sikerül az ellenállás, akkor nem marad más csak a Ladoga partja. A nagy távolság miatt azonban oda jóval kevesebben fognak elmenni.

Kép: Europress/AFP

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez