Lavrov: Szaúd-Arábia jemeni akciói az al-Kaidát segítették

Az orosz külügyminiszter moszkvai rádióállomásoknak nyilatkozott aktuális kérdésekről. Szergej Lavrov elmondta: együtt akarnak működni az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam ellen.

Azok a bombatámadások, amelyeket a szaúdi és a szövetséges légierő hajtott végre Jemenben, az AQPA helyzetét erősítették meg – hangsúlyozta Lavrov külügyminiszter. A húszi milíciák helyét ugyanis az al-Kaida legerősebb és legagresszívabb szárnya, az AQPA vette át azokon a területeken, melyekről a síita harcosok kivonultak. Ebből is látszik, hogy az Egyesült Államok politikája mindig attól függ, ki hajtja éppen végre az akciókat, és nem azok eredményétől – jelentette ki a veterán diplomata.

Az Iszlám Állam, mely Irak és Szíria területének egy részén jött létre, az amerikai diplomácia kudarcának a terméke. Ezt persze Washington nem siet beismerni – hangoztatta Oroszország külügyminisztere. Ennek ellenére Moszkva számára fontos a terrorizmus elleni harc, és ebben nem akarja az USA-t magára hagyni. Korábban ugyanezt nyilatkozta az orosz hírszerzés főnöke, aki Washingtonban részt vett egy konferencián, melyen a titkosszolgálatok nemzetközi együttműködését beszélték meg az Iszlám Állam elleni harcban.

Több száz orosz állampolgár harcol az Iszlám Állam hadseregében Irakban és Szíriában. Néhány iszlamista terrorista szervezet a Kaukázuson túli orosz területeken letette a hűségesküt az önjelölt kalifának, aki tavaly júniusban kikiáltotta az Iszlám Államot Irak és Szíria egyes részein.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez