Oroszország a kínai Selyemúton

Moszkva támogatja azt a pekingi elképzelést, hogy a Selyemúton hozzák közelebb Európát Kínához. Ez ugyanis azt jelenti, hogy Oroszországon keresztül mennének a kínai áruk Európa felé- mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

“A Nyugat elfordult Oroszországtól, szankciókat alkalmaz vele szemben, míg Kína hajlandó az együttműködésre. Ezért arra kell törekednünk, hogy minél több kínai beruházás legyen Oroszországban”- hangsúlyozta Oroszország pénzügyminisztere, aki egy gazdasági fórumon beszélt Szentpéterváron. Külön kiemelte azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, melyeket Kína tervez Oroszország területén. A kínaiak részt vállalnak az első szupergyors vasútvonal tervezésében és felépítésében. Ennek első szakasza Moszkva és Kazany között lenne, később azonban meghosszabbítanák a vonalat egészen a kínai határig. Így rendkívüli mértékben lerövidülhet a Moszkva és Peking közötti távolság. Ez lesz az igazi Selyemút.

Ennek első szakasza, a Moszkva-Kazany szakasz is méregdrága: 19,7 milliárd dollár. Ebből a kínaiak magukra vállaltak 5,2 milliárd dollárt (300 milliárd rubelt). Ez nagy segítség Oroszországnak, mely az olajárak csökkenése, és a nyugati szankciók miatt nehéz pénzügyi helyzetben van. Sziluanov korábban úgy nyilatkozott: ha minden így megy tovább, akkor Oroszország három év alatt felélheti hatalmas devizakészleteit és egyéb pénzügyi tartalékait.

Az orosz pénzügyminiszter emlékeztetett rá: Moszkva és Peking szorosan együttműködik a nemzetközi pénzpiacokon is. Ezenkívül fontosnak tartják, hogy a hi-tech terén is mindinkább felvegyék a versenyt az USA-val szemben. Ezért nemrég 200 millió dolláros közös orosz-kínai hi-tech alapot hoztak létre. Oroszország legnagyobb gazdasági partnere már régóta Kína, de Peking oldaláról nézve Moszkva egyáltalán nem olyan fontos. A kereskedelmi partnerek között mindössze a tizedik, még a három milliós Mongólia is megelőzi a nagy Oroszországot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez