Mégsem megy Moszkvába Kim Dzsong Un május 9-én

Az orosz fővárosba vezetett volna az első hivatalos külföldi útja az Észak-Koreát három éve vezető diktátornak. A Győzelem Napi ünnepségre szóló meghívást azonban ma visszamondta.

„Kim Dzsong Un úgy döntött, hogy Phenjanban marad. Nem tud részt venni az ünnepségeken, ezt közölték velünk diplomáciai csatornákon keresztül. A döntésnek belpolitikai okai vannak” – tájékoztatta ma az újságírókat Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Nagyszabású ünnepséget rendez május 9-én Oroszország a II. világháború végének 70. évfordulója alkalmából. Erre mintegy 68 ország államfőjét hívták meg, de közülük csak harmincan jelezték, hogy elmennek.

A vendéglista pontosan tükrözi a jelenlegi geopolitikai viszonyokat. Számtalan európai politikus, beleértve a németeket, franciákat, spanyolokat, finneket nemet mondott a meghívásra. Akárcsak az Egyesült Államok, Japán, vagy Dél-Korea.

Az észak-koreai visszautasítás nem illeszkedik a kétoldalú kapcsolatok logikájába – mondják a szakértők. Phenjan és Moszkva az utóbbi időben egyértelműen közeledett egymáshoz. Ez főleg a politikában, a gazdaságban és a kultúrában érhető tetten, 2015-öt az észak-koreai – orosz barátság évének is nyilvánították.

Amikor januárban úgy tűnt, hogy Kim Dzsong Un Moszkvában ünnepel, arra mutattak rá a nemzetközi elemzők, hogy a barátkozás mélyítheti a geopolitikai problémákat. Egyrészt aligha segít az Oroszország Ukrajna-politikája miatt feszülő nyugati-orosz kapcsolatokon, másrészt a nukleáris fegyverkezést szorgalmazó Észak-Korea és a nemzetközi közösség viszonyán.

A másik meglepetést Oroszország első számú szövetségese, Belorusz okozta. Alekszandr Lukasenko ugyanis nem Moszkvában, hanem Minszkben ünnepel majd május 9-én. A legtöbb meghívott, ha személyesen nem is, de miniszterei és nagykövetei révén ott lesz a Győzelem Napi parádén. Litvánia viszont semmilyen formában nem képviselteti magát.

Kép: Gyakorolnak a Győzelem Napi ünnepségre Moszkvában, 2015.04.29. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez